România consideră că și-a îndeplinit jalonul asumat în PNRR privind regimul microîntreprinderilor, iar orice intervenție fiscală suplimentară în privința acestora nu are avea efecte benefice nici pentru mediul de afaceri, nici pentru buget, a transmis ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, în deschiderea Maratonului Fondurilor Europene, organizat de PROFIT NEWS TV.
Evenimentul este organizat cu sprijinul BCR, BRD, CEC și Fabrica de Consultanță
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
De ce este important: După cum a relatat Profit.ro, restricțiile aplicate anul acesta de Guvern la impozitarea în regim de microîntreprindere, cum ar fi o impozitare mai ridicată pentru unele activități, limitarea la 1 a numărului de microîntreprinderi în care un actionar poate deține peste 25% și stabilirea plafonului de 500.000 de euro în cazul întreprinderilor legate, au determinat o scădere puternică, cu 81.982 (16,5%), a numărului de firme active care încă aplică acest regim de impozitare. Astfel, la începutul lunii mai, numărul de microîntreprinderi active era de 413.466 firme, în scădere de la 495.448 în decembrie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Reprezentanții Comisiei s-au aflat în martie la București pentru discuții legate de implementarea PNRR, unul dintre jaloanele neîndeplinite care au ridicat cele mai mari probleme fiind cel referitor la reducerea ariei de aplicabilitate a regimului micro. Comisia a considerat că măsurile luate de Guvern nu sunt suficiente pentru a determina o reducere suficientă a numărului de micro.
Ministrul Câciu spune însă că în 2020, când a fost elaborat PNRR, existau în jur de un milion de microîntreprinderi, iar acum sunt în jur de 380.000 chiar, foarte multe dintre firme trecând la impozit pe profit.
”Acesta este un argument pe care l-am avut în discuția cu Comisia. Obiectivul a fost atins. Acum nu trebuie închise toate business-urile pentru că au o facilitate, ajusutarea fiscală se face în timp. Ultima ajustare a avut loc anul trecut. Nu poți să vii în fiecare lună sau la fiecare opinie: mai schimbăm ceva. Aceasta este de fapt o intruziune ad-hoc”, a declarat ministrul ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Reorganizarea Vămii - Controale la buzunarele vameșilor ca la începutul anilor 2000, teste de alcool și droguri. Nou post de vicepreședinte, care ar urma să fie ocupat de actualul director de cabinet al șefului AVRAcesta a adăugat că analiza Comisiei Europene a fost că, dacă se restructurează mai puternic zona de microîntreprinderi, s-ar aduce un plus de venituri.
Câciu a arătat că deja au fost generate astfel de venituri, iar negocierile cu Bruxelles-ul pentru ajustarea deficitului bugetar sunt pe o altă cale în prezent.
”Noi considerăm că o intervenție suplimentară pe micronîntreprinderi nu își are efect nici anul în acesta, nici în 2025, de abia în 2026 s-ar putea să se mai simtă un un efect pe veniturile fiscale”, a declarat ministrul Câciu.