Polițele de asigurare obligatorie a locuințelor (PAD) vor fi emise și de către primării, măsura vizând creșterea gradului de acoperire la nivel național, a anunțat, la PROFIT NEWS TV - Maratonul de Educație Financiară - Ediția a IV, Nicoleta Radu, directorul general al PAID, compania care administrează acest sistem. Alte schimbări legislative vizează introducerea polițelor multianuale, emise de bănci pentru locuințele cumpărate prin credite, și obligativitatea prezentării PAD la orice modificare a cărții funciare.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
“Legea este în continuare în implementarea autorităților locale, dar am încercat să aducem îmbunătățiri, astfel încât să fie verificată polița PAD ori de câte ori o locuință este obiectul unei tranzacții la cartea funciară. Am accesibilizat accesul la această poliță și către categorii de public care nu prea au acces la societățile de asigurare, distribuitorii noștri până acum, respetiv zonele rurale și mici urbane. Am adăugat în lista de distribuitori brokerii și în curând chiar primăriile, deci aceste polițe se vor putea emite destul de simplu, de către primării. Suntem în proces de reglementare a acestui lucru”, a afirmat directorul.
Altă modificare se referă la introducerea polițelor multianuale, în cazul celor peste 600.000 de proprietari de locuințe care au accesat credite ipotecare.
În plus, primăriile vor fi obligate să anunțe populația de două ori pe an cu privire la prevederile legale legate de PAD.
Radu afirmă că aceste decizii “nu sunt neapărat pugnitive” și că unele primării au luat măsuri în ultimul timp, efectul fiind creșterea gradului de acoperire.
“Eu sper că autoritățile se vor implica mai mult. Nu doar cele locale, ci și cele centrale”, spune Radu, amintind și de creșterea costurilor proprietarilor pentru contractele PAD, după ce 15 ani acestea au rămas la același nivel.
Creșterea este justificată prin costurile mari ale PAID cu reasigurările, în condițiile în care compania are cel mai mare program de reasigurare din Europa de Sud și Sud-Est, de 1,2 miliarde de euro.
Potrivit hărților de risc, România este expusă riscurilor naturale, iar Bucureștiul este capitala europeană cea mai expusă riscului de cutremur.
“Aceste riscuri ne afectează pe fiecare, dar și țara în ansamblul ei. Oamenii acum sunt cumva conștienți că aceste riscuri sunt caracteristice României, dar în aceași măsură există o reticență în a-și lua măsuri de natură a se proteja. Și fără măsuri de protecție financiară adecvată nu există soluții pentru a mări gradul de reziliență a României în ansamblu pe termen lung în fața dezastrelor naturale”, afirmă Nicoleta Radu.
Devine astfel importantă necesitatea a înțelege “tehnicitatea din spatele PAD” și ca oamenii să înceteze să ia “pe nemestecate” idei citite online care îi fac să nu acționeze, deși sunt conștienți de riscuri.
Radu a adăugat că un alt specific al României este acela că statul a intervenit de foarte multe ori când au apărut riscuri naturale.
“Desigur, este important ca statele să intervină cu ajutoare de urgență, dar nu consider că este neapărat o datorie a statului să ne asigure proprietățile individuale, pentru că este o răspundere individuală, ține de modul în care noi personal percepem riscurile la care suntem expuși”, apreciază ea.
Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare – reasigurare cu capital privat formată prin asocierea a 19 companii de asigurări autorizate în privința riscurilor de catastrofă. PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază – cutremur, inundații și alunecări de teren.
Deși este impusă prin lege, doar o cincime dintre locuințele din România sunt acoperite de o astfel de poliță.