CEO-ul Agricover Credit IFN, Serhan Hacisuleyman, este optimist cu privire la evoluția agriculturii în 2025, după problemele din ultima perioadă, și spune că cel mai important lucru pentru acest domeniu este sprijinirea micilor fermieri, spre care au început să se îndrepte și băncile, deși finanțarea acestor clienți este mult diferită față de operațiuni bancare curente.
Cu circa 11% mai mulți studenți s-au înscris anul acesta față de 2023 la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București (USAMV), spune, la Maratonul Agriculturii de la Profit.ro TV, Răzvan Ionuț Teodorescu, vice-rector USAMV.
Construirea politicii agricole comune după anul 2027, în perspectiva în care Ucraina ar putea deveni stat membru, iar bugetul UE ar putea fi comasat, este un subiect de interes pentru România, a declarat, la Maratonul Agriculturii de la Profit.ro TV, Liliana Piron, director executiv LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România). De asemenea, firmele din sectorul agricol vor trebui să fie atente și la schimbările în ce privește pilonul social, cu posibilitatea blocării plăților directe de către APIA la notificarea ITM.
Principala problemă a fermierilor români este lipsa accesului la finanțare pe termen lung, a declarat Alina Crețu, directorul executiv al Formului APPR, prezentă la Maratonul Agriculturii, ediția a III-a. „Toți marii jucători din industrie ar câștiga”, organizat de Profit.ro TV.
Durata arendei ar urma să fie fixată la minimum 7 ani, prevede un proiect de lege care amendează Codul Civil, aflat pe ordinea de zi a următorului plen al Camerei Deputaților, a anunțat azi Florentin Bercu, director executiv al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), la Profit.ro TV Maratonul Agriculturii.
Noua Politică Agricolă Comună aduce incertitudini pentru sectorul agricol românesc. Unul dintre cele mai importante aspecte este reducerea bugetului destinat agriculturii. În plus, este posibil ca decizia asupra distribuirii acestor fonduri să fie lăsată la latitudinea fiecărui stat membru, a spus Marius Nicu, vicepreședintele Federației Naționale Pro Agro, la Profit.ro TV Maratonul Agriculturii.
Avantajele utilizării tehnologiei în agricultură sunt multiple, spune, la Maratonul Agriculturii de la Profit.ro TV, Ing. Ionuț Lazăr specialist și director de program Unitatea Vrancea, Intervenții Active în Atmosferă (IAA). De la asigurarea și protecția culturilor agricole în fața fenomenelor meteo extreme precum grindina sau seceta, la reducerea efectelor negative asupra culturilor agricole, la securitatea alimentară și până la partea de inovare și cercetare-dezvoltare.
Mare parte dintre fermierii români sunt nevoiți să meargă, de câțiva ani, împotriva vântului, cu producții mici la costuri mari și vânzări la prețuri reduse, astfel că au devenit nebancabili, iar datoriile lor se vor aduna în continuare și urmează un an de cumpănă pentru un sector aflat deja în criză, spune Cosmin Iancu, fermier care exploatează o suprafață de 1.100 de hectare în Grădiștea, Ilfov.
Dacă consumul de carne de porc s-ar reduce de la 80% la 50%, efectele s-ar resimțit în tot sectorul agricol și finanțarea bancară s-ar dubla de la nivelul actual de 32 de miliarde de lei, spune Bogdan Alexandrescu, directorul direcției AGRI din CEC Bank. Banca de stat a înregistrat o creștere a creditelor agricole de 44% în ultimul an. Cel mai căutat produs este Creditul Fermierului, cu subvenție de dobândă. Alexandrescu explică și cum au evoluat costurile al înființarea culturilor și vânzarea cărnii, dar și care a fost impactul secetei.
Forța de muncă - Posibile soluții, Plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare, Amânarea plății obligațiilor financiare către bănci și furnizorii de inputuri, Cum se poate finanța înființarea culturilor de toamnă sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate astăzi la Maratonul Agriculturii, organizat de Profit.ro TV începând cu ora 10.00.