Ungaria majorează taxele pe bănci

Ungaria majorează taxele pe bănci
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iul 2024

Autoritățile ungare au anunțat noi taxe pe bănci și, de asemenea, au abandonat planurile care vizau eliminarea taxelor pe profiturile excepționale impuse în anumite industrii, după ce noile date au arătat o agravare a deficitului bugetar, transmite Bloomberg.

Acțiunile grupului bancar OTP Bank au scăzut cu până la 2,2% iar forintul ungar s-a depreciat cu 0,4% în raport cu moneda euro, după ce șeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a anunțat că Executivul va introduce o taxă pe tranzacțiile valutare ale băncilor și de asemenea va majora o altă taxă care se aplică pentru tranzacțiile financiare ale băncilor, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Porsche va opri mai devreme producția unor modele cu motoare pe combustie CITEȘTE ȘI Porsche va opri mai devreme producția unor modele cu motoare pe combustie
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

De asemenea, administrația de la Budapesta va menține nivelul actual al taxelor care se aplică pentru profiturile excepționale ale băncilor, firmelor din energie și companiilor străine, în pofida unor promisiuni anterioare că le va reduce. Gergely Gulyas a precizat că Guvernul ungar se așteaptă să strângă 400 de miliarde de forinți de pe urma măsurilor anunțate astăzi.

Printre noile măsuri, Guvernul de la Budapesta va introduce o nouă taxă de 0,45% pentru tranzacțiile valutare ale băncilor, în timp ce o altă taxă care se aplică pentru tranzacțiile financiare ale băncilor va fi majorată, tot până la 0,45%, de la nivelul actual de 0,3%, începând din luna august.

În paralel, datele publicate luni de Ministerul ungar al Finanțelor arată că deficitul bugetar a crescut cu 108 miliarde forinți (297 milioane de dolari) în luna iunie, ajungând la un nivel cumulat de 2.656 miliarde forinți (7,3 miliarde de dolari) în primele șase luni ale anului. Este vorba de un deficit mai mare decât planifica Guvernul ungar pentru întregul an 2024. Ministerul ungar al Finanțelor a precizat că cheltuielile s-au majorat pe fondul creșterii costurilor cu serviciul datoriei, ca urmare a modificării dobânzilor pentru obligațiunile de retail. De asemenea, cheltuielile cu pensiile și sănătatea au fost mai mari decât în perioada similară a anului trecut.

Mărcile de lux reduc prețurile la jumătate pentru a-i atrage pe cumpărătorii chinezi CITEȘTE ȘI Mărcile de lux reduc prețurile la jumătate pentru a-i atrage pe cumpărătorii chinezi

Guvernul condus de Viktor Orban se confruntă cu o criză bugetară continuă în acest an, chiar și după ce a majorat ținta de deficit până la 4,5% din PIB și a înghețat anumite investiții finanțate de stat la începutul anului. Ungaria este una din cele șapte state membre UE admonestate luna trecută de Bruxelles pentru deficite bugetare excesive. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
taxe