Ungaria își anunță ieșirea din acționariatul BII, după sancțiunile impuse de SUA. Și România este în curs de retragere

Ungaria își anunță ieșirea din acționariatul BII, după sancțiunile impuse de SUA. Și România este în curs de retragere
scris 13 apr 2023

Ungaria a decis să părăsească Banca Internațională de Investiții (BII), controlată de Rusia și cu România încă printre acționari, la o zi după ce SUA au sancționat creditorul, a anunțat Ministerul Dezvoltării Economice din țara vecină, citat de Bloomberg.

Țara se va alătura altor membri ai Uniunii Europene, printre care Cehia, Slovacia, Bulgaria și România, care au părăsit sau sunt în curs de retragere din acționariatul băncii de când Rusia a atacat Ucraina în urmă cu un an.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a relatat miercuri, citând surse din Ministerul Finanțelor, că România este în prezent în derulare cu procedura de retragere, urmând ca ieșirea din acționariat să devină efectivă la 9 iunie. Participația României la BII este de 8,94% (Rusia - 45,44%, Ungaria - 25,27%, Bulgaria - 14,46%, Cuba - 2,83%, Mongolia - 1,8% și Vietnam - 1,26%).

SUA impun sancțiuni unei bănci în care România încă este acționar cu Rusia. Banca mai are obligațiuni emise în lei CITEȘTE ȘI SUA impun sancțiuni unei bănci în care România încă este acționar cu Rusia. Banca mai are obligațiuni emise în lei

Banca, care și-a mutat sediul de la Moscova la Budapesta în 2018, se descrie ca un creditor multilateral, care încearcă să stimuleze legăturile economice între membrii săi, în principal foste state comuniste, precum cele din Europa de Est.

Statele Unite au adăugat banca pe o listă de sancțiuni miercuri, argumentând că "prezența BII la Budapesta permite Rusiei să își sporească prezența serviciilor de informații în Europa, deschide ușa pentru activitățile de influență malignă ale Kremlinului în Europa Centrală și în Balcanii de Vest și ar putea servi drept mecanism pentru corupție și finanțare ilicită, inclusiv pentru încălcări ale sancțiunilor".

Pe listă a fost inclusă și compania  BII Capital, deținută de BII, dar și trei foști sau actuali șefi ai băncii Nikolai Kozov (Rusia), Georgij Potapov (Rusia) și Imre Laszloczki (Ungaria).

Ungaria, care a făcut lobby împotriva sancțiunilor UE împotriva Rusiei, a denunțat inițial măsurile punitive împotriva băncii.

"Guvernul Ungariei a decis că sancțiunile americane au făcut ca operațiunile Băncii Internaționale de Investiții să fie lipsite de sens; prin urmare, își recheamă delegații de stat și se retrage din instituția financiară internațională", a declarat Ministerul Dezvoltării Economice într-un comunicat joi.

Împrumuturile BII luate în lei. Expunere a fondurilor Pilon II

Profit.ro a scris la finele lunii martie că o tranșă din obligațiunile emise de BII a ajuns la maturitate și, în urma răscumpărării titlurilor, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul 2) și facultative (Pilonul 3) din România au încasat aproape 195 milioane de lei din principal și dobândă. În noiembrie 2022, în conturile fondurilor de pensii a intrat suma de 188,4 milioane de lei. Anterior lunii octombrie 2022, expunerea Pilonului 2 pe obligațiunile BII se situa la 738,5 milioane de lei.

Fondurile de pensii au cumpărat obligațiuni BII după ce România a devenit acționar în cadrul băncii.

România a decis în primăvara anului 2022 să iasă din acționariatul a două bănci internaționale cu acționariat majoritar rusesc, Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE) și BII.

În prezent, BII mai are trei emisiuni de obligațiuni în lei, două scadente în octombrie anul acesta, iar una în ianuarie 2025.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bii
banca internationala investitii
iib
sanctiuni rusia
retragere bii romania
razboi ucraina