Uniunea Europeană discută un nou mecanism de sancționare a țărilor terțe despre care consideră că nu fac suficient pentru a împiedica Rusia să se sustragă sancțiunilor existente, în special cele care nu pot explica creșterile în comerțul cu bunuri sau tehnologii cheie, potrivit unor persoane familiare cu acest subiect, citate de Bloomberg.
Urmărește-ne și pe Google News
Scopul principal al instrumentului ar fi acela de a descuraja țările să ajute Rusia și de a lua măsuri drastice împotriva canalelor comerciale pe care Moscova le-ar putea exploata, au declarat persoanele respective. Dacă acest lucru nu funcționează, blocul comunitar ar avea opțiunea, ca un al doilea pas, de a impune restricții specifice asupra unor bunuri-cheie.
CITEȘTE ȘI O familie franceză a pus la punct un imperiu de 15 miliarde de dolari în domeniul lactatelor
UE urmărește, de asemenea, să extindă domeniul de aplicare a mai multor măsuri legate export existente și să interzică multe bunuri care tranzitează Rusia, au declarat persoanele, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta chestiuni private.
Pachetul de sancțiuni, cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni al UE, se va concentra în principal pe eliminarea lacunelor din măsurile deja adoptate, precum și pe consolidarea capacității blocului de a aplica restricțiile sale. Este o reacție la modul în care Moscova a reușit până acum să se aprovizioneze cu numeroase bunuri sancționate prin intermediul țărilor terțe.
Importurile în Rusia de bunuri precum semiconductori, circuite integrate și alte tehnologii au crescut din partea unor țări precum Kazahstan, Emiratele Arabe Unite, Turcia sau China. Rusia ocolește astfel sancțiunile pentru a cumpăra cipuri esențiale pentru război.
Noul mecanism al UE ar da statelor membre autoritatea de a crea două liste - una de țări terțe și cealaltă de bunuri interzise. În cazul în care mecanismul este aprobat de guvernele naționale, deciziile privind țările și bunurile care vor fi incluse pe aceste liste ar urma să fie luate în unanimitate de către statele membre, au precizat sursele. Este puțin probabil ca măsurile să vizeze China la început, urmând să vizeze mai ales statele din Asia Centrală și vecinii imediați ai Rusiei.