Scăderea apetitului Chinei pentru cerealele din străinătate creează probleme pe piața mondială

Scăderea apetitului Chinei pentru cerealele din străinătate creează probleme pe piața mondială
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2024

Apetitul Chinei pentru grâul și porumbul din străinătate scade rapid, ceea ce este posibil să crească presiunile asupra piețelor mondiale de cereale, care s-au obișnuit cu cererea robustă venită din partea celui mai mare importator de produse agricole, transmite agenția Bloomberg.

Potrivit mai multor traderi, cumpărătorii din China nu au făcut achiziții importante de mai multe luni. În condițiile în care prețurile de pe piața locală sunt la un nivel scăzut, această tendință este posibil să continue până în trimestrul al treilea, au estimat traderii, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Investițiile în economia națională au crescut CITEȘTE ȘI Investițiile în economia națională au crescut
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank

Apatia cumpărătorilor chinezi cu privire la importurile de grâu și porumb din străinătate este generată de încetinirea economiei și de mai multe recolte consistente. Guvernul de la Beijing a fost forțat să facă stocuri de grâu și porumb pentru a-i sprijini pe fermierii locali, în timp ce livrările de porumb de peste hotare au fost restricționate sau chiar anulate pentru a sprijini piața locală.

Organismele globale precum Consiliul Internațional al Cerealelor și Departamentul american al Agriculturii mizează în continuare pe achiziții importante din partea Chinei, atât în acest an cât și anul următor. Dacă importurile chineze se vor prăbuși, un pilon cheie al cererii va fi compromis, ceea ce îi va afecta pe fermierii din întreaga lume.

Asta ar trebui să îi îngrijoreze pe furnizorii străini ai Chinei, în special după ce Turcia, al cincilea mare cumpărător mondial de grâu, a dat o lovitură cererii mondiale, după ce săptămâna trecută a decis să oprească importurile de cereale timp de patru luni pentru a-i proteja pe producătorii locali. Un consum slab, din aceleași motive, în China, nu va face decât să creeze noi probleme pe piață.

„Economia nu arată deloc bine și cererea generală din partea întregii societăți este în scădere. Guvernul vrea să crească prețurile la cereale și să îmbunătățească veniturile fermierilor, să impulsioneze cererea în zonele rurale. În loc să cumpere cereale din străinătate, este mai bine să cumperi de pe piața locală”, spune Ma Wenfeng, analist la firma de consultanță BOABC.

China a fost mult timp un cumpărător important de soia boabe, în primul rând pentru a-și hrăni efectivele mari de porci. Însă în ultima vreme efectivele de porci din China sunt în scădere iar consumul de carne rămâne la un nivel redus. Firma de consultanță Mysteel Global se așteaptă ca cererea Chinei de nutreț pentru animale din noua recoltă de grâu să scadă la jumătate față de situația din urmă cu un an.

Chiar dacă situația ar putea să se modifice radical, în special în eventualitatea unor evoluții meteo nefavorabile care să afecteze recoltele, este puțin probabil ca abundența de cereale din China să se reducă dramatic atâta timp cât consumul rămâne la un nivel scăzut. Mai mult, se prefigurează un nou an cu o producție solidă de grâu și porumb.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
cereale