Ikea majorează salariile pentru a stopa demisiile

Ikea majorează salariile pentru a stopa demisiile
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iun 2024

Angajații Ikea din SUA renunță în număr mare la locurile lor de muncă, iar în Marea Britanie și Irlanda, jumătate dintre noii angajați ai retailerului de mobilă pleacă înainte de prima lor aniversare. Pe plan global, înlocuirea fiecărui angajat care pleacă costă Ikea 5.000 dolari sau mai mult, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Pentru a stopa această tendință, grupul suedez trebuie să afle ce-i face atât de nefericiți pe angajații din magazinele sale și să rezolve problema repede. Până în 2022, peste 62.000 de angajați au plecat în fiecare an din diverse motive, echivalentul unei treimi din forța sa de muncă, iar deficitul de personal după pandemie a făcut dificilă refacerea rândurilor, scrie Agerpres.

MedLife deschide o nouă unitate sub conceptul MindCare CITEȘTE ȘI MedLife deschide o nouă unitate sub conceptul MindCare

Angajații "devin brusc greu de găsit", susține Jon Abrahamsson Ring, directorul general al Inter Ikea Group. Ikea se concentrează pe majorarea salariilor, sporirea flexibilității pentru angajații din prima linie și folosirea noilor tehnologii pentru a ușura activitatea.

Ingka Group este entitatea care deține 90% din magazinele de mobilă IKEA din întreaga lume. Marca IKEA este deținută de o companie separată, Inter Ikea Group, care fabrică toate produsele Ikea.

Rezultatele sunt semnificative: până la finalul lui 2023, rata plecărilor voluntare în SUA a scăzut la aproape un sfert din angajați, de la o treime în 2022. Pe plan global, rata plecărilor voluntare a scăzut la 17,5% în aprilie, de la 22,4% în august 2022.

Slujbele pe segmentul de retail sunt deseori prost plătite, programul de lucru este prelungit iar clienții pot fi dificili, ceea ce explică de ce rata de renunțare la angajații din retail este cu 70% mai ridicată decât în orice alt sector din SUA, conform unui raport realizat de McKinsey & Co. Și în alte părți ale lumii tendința este asemănătoare.

Ingka Group, prezent în 31 de țări și având peste 165.000 de angajați, a adoptat o strategie adaptată fiecărei piețe pentru menținerea angajaților. Abordarea include majorarea salariilor și a beneficiilor, un program de muncă flexibil, orientarea noilor angajați și, în unele cazuri, instrumente bazate pe inteligența artificială (AI) pentru a alerta directorii când un angajat ar putea fi în pericol să plece. Chiar și uniformele angajaților au fost modificate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ikea
salarii
demisie