Europenii negociază continuarea livrărilor de gaze printr-o importantă conductă care leagă Rusia de Ucraina

Europenii negociază continuarea livrărilor de gaze printr-o importantă conductă care leagă Rusia de Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iun 2024

Mai mulți oficiali europeni poartă discuții pentru continuarea livrărilor de gaze printr-o importantă conductă care leagă Rusia de Ucraina, în încercarea de a evita ca războiul din Ucraina să afecteze și mai mult aprovizionarea cu energie a continentului, transmite Bloomberg.

Europa a încercat să renunțe la gazele rusești dar mai multe state din Europa de Est continuă să primească gaze rusești printr-o conductă care traversează Ucraina. Acordul care reglementează tranzitul gazelor rusești prin Ucraina expiră la finele acestui an. În contextul în care războiul continuă, majoritatea analiștilor se așteaptă ca livrările de gaze rusești să fie oprite, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Grecia se pregătește pentru prima caniculă din acest an CITEȘTE ȘI Grecia se pregătește pentru prima caniculă din acest an

Însă mai multe surse din apropierea discuțiilor spun că un guvern european precum și o serie de responsabili de la mai multe companii discută cu omologii lor din Ucraina despre continuarea livrărilor de gaze și anul următor. Una din opțiunile discutate este ca firmele europene să cumpere și să injecteze gaze din Azerbaidjan în conductele rusești care ajung în Europa. Un astfel de acord ar permite Europei să evite situația jenantă de a cumpăra gaze rusești într-un moment în care încearcă să reducă veniturile Rusiei.

Potrivit Bloomberg, ideea a luat avânt după ce a devenit clar că Ucraina ar fi de acord cu ea. Veniturile colectate de Ucraina din tranzitul gazelor naturale s-au ridicat la aproximativ un miliard de dolari în 2021, dovedindu-se o sursă crucială de finanțare pentru o economie devastată de război. Există de asemenea îngrijorări că gazoductele ar putea deveni ținte militare sau ar putea să se deterioreze iar repararea lor ar fi una costisitoare.

"Sunt două aspecte pe care trebuie să le avem întotdeauna în vedere. Unul este că Ucraina are o infrastructură incredibilă pentru tranzitul și stocarea gazelor, care ar trebui să fie folosită, și doi Ucraina este dispusă să utilizeze această infrastructură pentru că îi aduce foarte multe avantaje", a spus directorul general de la compania energetică de stat Naftogaz, Oleksiy Chernyshov. Acesta a exclus orice plan care ar presupune colaborarea cu grupul rus Gazprom dar a spus că aducerea de gaz din Azerbaidjan "ar putea avea un viitor".

Sursele citate de Bloomberg au precizat că discuțiile sunt într-o fază incipientă și că o decizie ar putea fi luată abia la finele anului, când expirarea actualului acord de tranzit și debutul iernii vor crea noi presiuni. Mai sunt de stabilit multe detalii și nu este nicio certitudine că se va ajunge la un acord. Un alt factor care trebuie avut în vedere este modul cum va evolua situația pe front.

Firma Uniper SE, o companie de gaze naționalizată de Germania după ce criza energetică i-a afectat modelul de afaceri, a fost implicată în discuții, au dezvăluit sursele citate de Bloomberg.

Slovacia este una dintre țările cheie care ar putea beneficia de un astfel de acord iar premierul Robert Fico a evocat această posibilitate luna trecută, cu prilejul unei vizite în Azerbaidjan. "Acum totul depinde de negocierile dintre companii precum Gazprom, companiile din Azerbaidjan și Ucraina, precum și altele pentru a pune la punct condițiile economice și de preț. Dacă vor face asta, Slovacia ar putea importa gaze din Azerbaidjan, iar o parte va rămâne în Slovacia și alte va trece în drum spre alte țări", a declarat Robert Fico în luna mai.

WhatsApp va adăuga un nou asistent AI pentru companii. Firmele vor putea discuta cu clienții prin intermediul inteligenței artificiale CITEȘTE ȘI WhatsApp va adăuga un nou asistent AI pentru companii. Firmele vor putea discuta cu clienții prin intermediul inteligenței artificiale

Comisia Europeană crede că blocul comunitar poate face față încetării tranzitului gazelor rusești prin Ucraina fără probleme majore. Însă unele state membre sunt mai puțin încrezătoare și se tem de o repetare a crizei energetice iar asta le pune pe aceeași lungime de undă cu interesele Ucrainei.

"Fac tot ce pot pentru a găsi o soluție astfel încât sistemul de transport al gazelor din Ucraina să rămână operațional pentru că este un activ important și cineva ar trebui să fie clientul său. În caz contrar, generează pierderi", spune Chernyshov. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
rusia
ucraina