Prețul gazelor continuă să scadă în Europa grație unei producții record de energie fotovoltaică

Prețul gazelor continuă să scadă în Europa grație unei producții record de energie fotovoltaică
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mai 2023

Prețul gazelor naturale în Europa a atins marți cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în condițiile în care cererea de gaze a fost diminuată de o producție record de energie fotovoltaică în Germania, transmite Bloomberg.

În jurul orei 9:40 a.m., la hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru Europa, cotațiile futures la gaze erau în scădere cu 1,6%, până la 24,17 euro pentru un un Megawatt-oră, după ce anterior au fost înregistrate scăderi de până la 4,3%, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Starea bună a culturilor de grâu din Europa ține în frâu costurile cu alimentele CITEȘTE ȘI Starea bună a culturilor de grâu din Europa ține în frâu costurile cu alimentele

În total, cotațiile futures la gaze au scăzut timp de opt săptămâni la rând, cea mai lungă perioadă de scăderi săptămânale înregistrată după 2007, o inversare dramatică față de criza energetică de anul trecut care a dus prețul gazelor la valori fără precedent. Potrivit analiștilor există puține semnale că tendința de scădere se va opri în curând, în condițiile în care sectorul industrial trece printr-o perioadă dificilă în contextul încetinirii economiei.

În plus, energiile regenerabile își aduc și ele aportul la diminuarea cererii de gaze pentru producția de electricitate, având în vedere că în cursul week-end-ului Germania a produs o cantitate record de energie fotovoltaică. Potrivit datelor furnizate de bursa de energie electrică din Europa centrală (European Energy Exchange AG), producția de energie fotovoltaică a Germaniei a atins sâmbătă un maxim istoric de 40.919 de Megawați.

Ca urmare a invaziei rusești din Ucraina, autoritățile de la Berlin au decis să urgenteze cu un deceniu, până în anul 2035, obiectivul de a obține 100% din energie din surse regenerabile. Analiștii de la BloombergNEF prognozează că energia din surse eoliene și fotovoltaice va ajunge să reprezinte 76% din producția totală de electricitate a Germaniei în 2030.

O mare parte din creșterea instalării de noi panouri fotovoltaice în Uniunea Europeană are drept obiectiv "tranziția, într-un ritm rapid, de la combustibilii fosili și evitarea unor noi expuneri la creșterile de prețuri la energie și amenințările la adresa securității aprovizionării care au apărut în ultimele 18-24 de luni", spune Sarah Brown, director de program la think thank-ul pe energie Ember.

ANAF pregătește procedura de regularizare pentru firmele care au redirecționat prea mult din impozitul pe profit/venitul microîntreprinderilor CITEȘTE ȘI ANAF pregătește procedura de regularizare pentru firmele care au redirecționat prea mult din impozitul pe profit/venitul microîntreprinderilor

În plus, gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este în prezent de aproape 68%, peste media multianuală de aproximativ 50% pentru acest moment al anului, și este foarte probabil ca aceste depozite să fie reumplute mult mai devreme decât de obicei. Asta ar reduce o mare parte din riscurile de aprovizionare pentru iarna viitoare, oferind noi presiuni pentru scăderea prețurilor.

De asemenea, prețul gazelor lichefiate pe piața din Asia a scăzut și el la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, pe fondul cererii chineze reduse și ofertei consistente. 

viewscnt
Afla mai multe despre
energie fotovoltaică
gaze