Prețul gazelor a crescut, după ce Gazprom a avertizat că va reduce tranzitul prin Ucraina

Prețul gazelor a crescut, după ce Gazprom a avertizat că va reduce tranzitul prin Ucraina
scris 22 nov 2022

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au crescut marți, după ce grupul rus Gazprom a avertizat că săptămâna următoare ar putea reduce livrările de gaze prin ultima rută spre Europa Occidentală, transmite Bloomberg.

La bursa de la Amsterdam, cotațiile futures la gaze au crescut marți cu până la 4,2% și depășesc de aproape patru ori nivelul obișnuit pentru această perioadă a anului, după ce gigantul rus a spus că o parte din gazele naturale care trec prin Ucraina și sunt destinate Republicii Moldova sunt reținute de Ucraina, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
România, Cehia și Ungaria riscă o criză monetară în 2023, susțin analiștii de la Nomura CITEȘTE ȘI România, Cehia și Ungaria riscă o criză monetară în 2023, susțin analiștii de la Nomura

Ruta din Ucraina este ultima conductă care mai transportă gaze naturale rusești spre Europa Occidentală, chiar dacă la niveluri mult reduse.

Într-un mesaj pe rețeaua Telegram, Gazprom a acuzat că până acum Ucraina a acumulat 52,52 milioane metri cubi de gaze naturale destinate Republicii Moldova. Dacă aceste dezechilibre vor persista, Gazprom a avertizat că va limita volumele de tranzit, începând cu data de 28 noiembrie ora 10 a.m., în conformitate cu cantitatea de gaze care nu ajunge la clienții din Republica Moldova.

Dacă aceste reduceri ale livrărilor se vor confirma, vor veni tocmai într-un moment în care temperaturile sunt prognozate să coboare sub media acestei perioade și retragerile din depozitele de gaze se intensifică. Livrările de gaze rusești spre Europa sunt deja la un nivel mult mai mic față de media multianuală și majoritatea rutelor majore de tranzit, exceptând cea prin Ucraina, sunt închise.

Există îngrijorări în Europa că problemele cu Republica Moldova ar putea fi începutul unei opriri complete a livrărilor de gaze rusești. Cu toate acestea, Europa este acum într-o poziție confortabilă, în condițiile în care depozitele de gaze sunt aproape pline. Importurile mari de gaze lichefiate și reducerea cererii de gaze din partea consumatorilor industriali, pe fondul prețurilor ridicate, au contracarat diminuarea livrărilor de gaze rusești.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret