România și Bulgaria vor relua discuțiile privind proiectul comun al construirii hidrocentralei Turnu Măgurele-Nicopol, abandonat după căderea comunismului.
″România și Bulgaria vor relua negocierile pentru a construi hidrocentrala de la Turnu Măgurele - Nicopol. Proiectul hidrotehnic va avea 840 MW putere instalată, din care 420 MW partea românească, cu o producție totală de 4.400 GW pe an, respectiv 2.200 GW pentru România. Astăzi am convenit cu ministrul Energiei din Bulgaria, Rosen Hristov, că este un proiect necesar, foarte important pentru asigurarea independenței și securității energetice″, a transmis ministrul român al Energiei, Virgil Popescu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul datează din perioada comunistă, fiind ulterior abandonat.
″Lucrările la amplasamentul Turnu Măgurele-Nicopol au fost începute încă înainte de anul 1989, dar au fost sistate pe fondul lipsei de interes manifestate de Guvernul Bulgariei”, arăta compania de stat Hidroelectrica în urmă cu 2 ani, în Strategia sa investițională.
Hidrocentrala Turnu Măgurele-Nicopol a fost inclusă în trecut și în Strategia energetică națională, precum și pe lista proiectelor avute în vedere de Guvern pentru implementare prin parteneriate public-privat.
În 2007, proiectul a fost menționat de premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, cu ocazia unei întâlniri cu omologul bulgar Serghei Stanișev. Ulterior, în 2014, Guvernul a aprobat un Memorandum pe această temă.