Portugalia merge mai departe - va privatiza TAP

Portugalia merge mai departe - va privatiza TAP
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 iul 2024

Guvernul portughez și-a reafirmat intenția de a privatiza compania aeriană TAP, adăugând că termenii contractului de vânzare nu au fost încă stabiliți, transmite Bloomberg.

"Aceasta este o fază de evaluări, consultări, stabilirea modelelor și, la momentul oportun, vom aduce la lumină viziunea noastră", a declarat ministrul portughez al Infrastructurii, Miguel Pinto Luz, cu prilejul unei audieri în parlamentul de la Lisabona. "Suntem îngrijorați, dar credem de asemenea că piața are în prezent condițiile necesare și suficiente, în termeni de lichiditate și de evoluții de pe piață, pentru ca noi să putem merge mai departe", a adăugat oficialul portughez, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Cisternă plină cu combustibil ghidată de GPS - oprită în ultimul moment înainte de a intra în Pasajul Unirii, deși depășea regimul de înălțime: „Intervenție salvatoare” CITEȘTE ȘI VIDEO Cisternă plină cu combustibil ghidată de GPS - oprită în ultimul moment înainte de a intra în Pasajul Unirii, deși depășea regimul de înălțime: „Intervenție salvatoare”
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Air France-KLM, Deutsche Lufthansa și grupul IAG, firma mamă a British Airways și Iberia, au anunțat că ar putea fi interesate de privatizarea TAP. Cel mai atractiv element al companiei portugheze sunt legăturile sale cu Brazilia, pentru care TAP este cel mai mare furnizor european. De asemenea, transportatorul portughez are o prezență solidă în Africa și operează mai multe zboruri spre America de Nord.

Precedentul Guvern de la Lisabona a anunțat, în luna septembrie a anului trecut, că intenționează să vândă cel puțin 51% din acțiunile TAP.

Franța aprobă taxiurile zburătoare CITEȘTE ȘI Franța aprobă taxiurile zburătoare

Ministrul portughez al Infrastructurii, Miguel Pinto Luz, nu a dorit să ofere miercuri mai multe detalii cu privire la termenii privatizării companiei aeriene TAP.

"Nu vom discuta în avans ceea ce nu am stabilit încă", a spus Pinto Luz.

În aprilie, noul Guvern minoritar portughez a anunțat că va menține bugetele echilibrate, va continua reducerea nivelului datoriei țării și va finaliza procesul de privatizare a companiei aeriene de stat TAP, planificat de mult timp.

Sub precedenta administrație a socialiștilor, Portugalia a reușit să raporteze un excedent bugetar peste așteptări, de 1,2% din PIB în 2023, de la un deficit de 0,3% din PIB în 2022. În timp ce socialiștii prognozau un excedent bugetar de 0,2% din PIB anul acesta, noul Guvern nu a dat publicității previziuni specifice. De asemenea, autoritățile nu au precizat dacă vând o participație sau toate acțiunile deținute la TAP. Actualul premier, Luis Montenegro, declara în decembrie că intenționează să privatizeze complet operatorul aerian.

ULTIMA ORĂ Rata inflației a scăzut la 6,6% în martie, peste așteptările analiștilor. BNR ar putea veni cu tăieri de dobânzi începând cu luna viitoare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rata inflației a scăzut la 6,6% în martie, peste așteptările analiștilor. BNR ar putea veni cu tăieri de dobânzi începând cu luna viitoare

Precedentul Guvern aprobase în septembrie vânzarea a cel puțin 51% din TAP, dar procesul a stagnat. Mari companii europene - IAG (proprietarul British Airways), Lufthansa și Air France-KLM - și-au exprimat interesul în preluarea TAP.

TAP are peste 11.000 de angajați, deține peste 90 de aeronave care zboară pe mai mult de 80 de destinații, mai ales în Europa, Brazilia, Statele Unite și Africa.

Guvernul portughez este acționar unic la TAP, companie care a trecut printr-un proces de restructurare, în cadrul unui plan de salvare în valoare de 3,2 miliarde de euro, aprobat de Bruxelles.

Săptămâna aceasta ar urma să fie dezbătut în Parlament programul legislativ al Executivului, care include de asemenea reduceri de taxe pentru familii și companii, pensii și salarii mai ridicate pentru polițiști, profesori și doctori.

Analiștii se așteaptă ca primul test semnificativ al noului Guvern să fie spre finalul anului, la prezentarea proiectului de buget pentru 2025. Dacă acesta nu va fi aprobat, ar putea fi declanșate alegeri anticipate în Portugalia.

viewscnt
Afla mai multe despre
tap
portugalia