Italia vrea să privatizeze o parte din căile ferate și o bancă pentru a reduce deficitul bugetar

Italia vrea să privatizeze o parte din căile ferate și o bancă pentru a reduce deficitul bugetar
scris 4 sep 2023

Italia intenționează să vândă participații deținute la firmele de stat, printre care o bancă și o parte din căile ferate, în scopul de a strânge numerar și a reduce deficitul bugetar.

Miniștrii guvernului Meloni evaluează cedarea unor active, inclusiv o participație la căile ferate de stat, păstrând totodată controlul asupra afacerilor, potrivit unor persoane familiare discuțiilor, titrează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE FOTO Anja Graf, \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Anja Graf, "regina supremă a apartamentelor" și vedetă la "Arena Leilor", deschide complexul în locul Ramada, unde a filmat Sergiu Nicolaescu și a fost cazat Păstorel Teodoreanu. Cum arată
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Separat, oficialii mizează și pe fluxul de numerar așteptat din vânzarea planificată de guvern a unui pachet de acțiuni la Banca Monte dei Paschi di Siena SpA anul viitor, au spus oamenii, care au cerut să nu fie numiți deoarece discuțiile sunt confidențiale, arată Adevărul.

Premierul Giorgia Meloni a declarat luni, în timpul unei reuniuni a cabinetului, că trebuie să reducă cheltuielile pentru a finanța planul guvernului de a reduce impozitele pe salarii și de a ajuta familiile aflate în dificultate, potrivit textului discursului ei. Ministrul Economiei Giancarlo Giorgetti a declarat după întâlnire că „ar putea fi o idee bună să înstrăinăm anumite active”.

Vânzările de active, un fel de privatizare parțială, ar fi o opțiune care să permită coaliției de extremă-dreapta a lui Meloni să finanțeze noi cheltuieli fără a adăuga datorii uriașe a Italiei, deși mișcarea ar putea declanșa alarma la autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene și pe piețele financiare.

În condițiile în care economia este șubredă după contractarea neașteptată în al doilea trimestru, guvernul se confruntă cu perspectiva că și-ar putea depăși țintele de deficit de 4,5% în acest an și 3,7% în 2024.

O strategie de micșorare a participațiilor corporative ar introduce o nouă fațetă brandului de capitalism al guvernului Meloni.

Premierul a surprins investitorii și piețele la mijlocul lunii august cu decizia de a impune o taxă pe profiturile suplimentare obținute de bănci ca urmare a deciziei Băncii Centrale Europene de a majora ratele dobânzilor.

Guvernul și-a asumat, de asemenea, un rol activ într-o serie de sectoare corporative, de la finanțe la aviație și tehnologie. Italia a aprobat luni un decret care împuternicește statul să preia un pachet de acțiuni în activitatea de rețea a Telecom Italia SpA, ca parte a unui efort de a afirma un control mai mare asupra activelor strategice.

FOTO&VIDEO Zeci de mii de participanți la festivalul Burning Man, blocați în deșertul Nevada din cauza ploii și a noroiului. Penurie de apă și alimente CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Zeci de mii de participanți la festivalul Burning Man, blocați în deșertul Nevada din cauza ploii și a noroiului. Penurie de apă și alimente

De când a promovat controversata taxă bancară, Meloni și-a menținut un profil scăzut, iar ziarele, inclusiv La Stampa, au spus că anularea ei la un simpozion anual cu investitori și directori în acest weekend la Lacul Como a fost legată de o reticență de a face față investitorilor. Cei doi vicepremieri ai săi, ministrul de externe Antonio Tajani și șeful partidului Liga Matteo Salvini, sunt așteptați să participe.

Banca Monte Paschi

Guvernul Meloni „caută venituri în contextul viitoarei legi bugetare, chiar dacă nu sunt recurente, cum ar fi înstrăinarea unor acțiuni”, a scris analistul Mediobanca SpA Noemi Peruch într-o notă publicată joi. „Ar fi logic să menținem controlul asupra Monte Paschi pentru a conduce viitoarele dezvoltări de fuziuni și achiziții pentru a îndeplini angajamentele cu Comisia Europeană, care lasă 400 de milioane de euro în venituri din plasarea de 13%”.

Monte Paschi, cu sediul în Siena, care a trecut prin ani de eforturi dureroase de redresare după o primă salvare în 2009, a făcut progrese în cel mai recent plan al său de revigorare a profitabilității, de data aceasta sub conducerea directorului executiv Luigi Lovaglio.

Acest lucru ar putea permite Romei să-și înceteze implicarea în bancă până la sfârșitul anului viitor – în conformitate cu cerințele UE – păstrând în același timp capacitatea lui Meloni de a păstra supravegherea.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
privatizare