Pandemia crizei gazelor se răspândește rapid din Europa și către alte piețe. Astfel, luni, gazul cu livrare în luna octombrie a atins pe piața din Statele Unite un nivel maxim al ultimilor 7 ani, în creștere cu 7,3% față de prețul de închidere al zilei precedente.
Miercuri expiră perioada de tranzacționare a opțiunilor pentru luna octombrie, iar luni au fost încheiate contracte la un preț de peste 5,5 dolari pe un milion de unități termice britanice (aproximativ 20 dolari/MWh), cel mai ridicat preț înregistrat din februarie 2014.
În România, ultimul preț al contractelor forward pentru octombrie a fost de 348,17 lei/MWh (aproximativ 82 dolari/MWh). Pe cea mai importantă bursă regională, CEGH, din Austria, prețul gazului cu furnizare în luna octombrie era, luni, de 76 euro/MWh (88,9 dolari/MWh).
CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferitPrețurile gazelor, combustibil utilizat atât pentru încălzire, cât și pentru generarea de energie electrică, cresc la nivel global, stocurile reduse în Europa și Asia provocând îngrijorări cu privire la apariția unei penurii în perioada următoare, în care vremea se va răci.
În SUA, întreruperile aprovizionării legate de furtuni au accentuat temerile legate de creșterea lentă a producției, în timp ce decizia principalilor jucători din upstream de a ceda presiunilor venite din partea investitorilor ecologiști face puțin probabil ca producătorii de gaze de șist să poată salva restul lumii în această iarnă.
„Gazul este în prezent reevaluat din punct de vedere al valorii sale. Există o cerere considerabilă pentru această marfă în întreaga lume”, a declarat John Kilduff, partener fondator la Again Capital, citat de Bloomberg.
CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redusStocurile de gaze din SUA sunt cu 6,9% sub media ultimilor cinci ani, iar exporturile de gaze lichefiate s-ar putea majora pe măsură ce vor deveni funcționale noile terminale.
Aproximativ 24% din producția de gaz din Golful Mexic este încă oprită, ca urmare a uraganului Ida, urmând a reveni la nivelul normal de-abia la începutul anului viitor.