Economia Turciei are un avans mai rapid decât cea a Chinei

Economia Turciei are un avans mai rapid decât cea a Chinei
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mai 2024

Economia Turciei a avut la începutul anului un avans mai rapid decât al Chinei, raportând unul dintre cele mai mari ritmuri de creștere din lume, în ceea ce va fi probabil ultima izbucnire înainte de încetinirea cauzată de majorarea dobânzilor, transmit Reuters și Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

În primul trimestru din 2024, PIB-ul Turciei a crescut în ritm anual cu 5,7%, după un avans de 4% în precedentele trei luni, a anunțat vineri Institutul de Statistică (TurkStat). Comparativ cu trimestrul precedent, economia turcă a înregistrat un avans de 2,4% în primele trei luni din acest an, în condițiile în care inflația este aproape de 75%, arată Agerpres.

De ce investesc companiile grecești în România CITEȘTE ȘI De ce investesc companiile grecești în România

Economia turcă a arătat reziliență în trimestrele în care Banca Centrală a majorat semnificativ dobânzile, iar consumul gospodăriilor a crescut în ritm anual cu 7,3% în primul trimestru din 2024. Și cheltuielile guvernamentale au urcat în ritm anual cu 3,9% în primul trimestru din acest an. De asemenea, exporturile au urcat cu 4%, în timp ce importurile au scăzut cu 3,1%.

„Consumul privat a fost principalul motor al creșterii în aceste luni. Datele arată lipsa progreselor în echilibrarea cererii”, a apreciat Haluk Burumcekci, economist la Burumcekci Consultancy în Istanbul.

VIDEO Miliardarul căzut în dizgrație Rene Benko și-a făcut o apariție publică rară CITEȘTE ȘI VIDEO Miliardarul căzut în dizgrație Rene Benko și-a făcut o apariție publică rară

Analiștii se așteaptă la o încetinire a creșterii PIB-ului Turciei în următoarele luni, pe fondul înăspririi politicii monetare și al inflației ridicate, care afectează activitatea economică.

Pentru acest an, analiștii estimează un avans de 3,15% al economiei turce, în timp ce Guvernul se așteaptă la o expansiune de 4%. Anul trecut, PIB-ul Turciei a crescut cu 4,5%.

În aprilie, rata anuală a inflației s-a situat la 69,8%, iar în mai analiștii se așteaptă să ajungă la aproximativ 75%.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
china