Grupul american de apărare Lockheed Martin și Aerostar Bacău au deschis primul centru de servicii de întreținere, reparații și revizie (MRO) certificat pentru elicopterul S-70 Black Hawk din Europa. Această nouă capacitate consolidează relația existentă între Lockheed Martin și Aerostar, care efectuează deja activități similare pentru flota de avioane de luptă F-16 a României.
Situat în Bacău, centrul de mentenanță va contribui la costuri operaționale mai mici pentru elicopterele S-70 Black Hawk operate de Ministerul de Interne.
Înaintea inaugurări centrului, la începutul anului, angajații Aerostar au fost la academia de pregătire Sikorsky a Lockheed Martin din Statele Unite, unde au efectuat familiarizarea cu aeronava și au urmat toate pregătirile necesare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Livrate luna trecută, Black Hawk-urile noastre construite în Polonia oferă o capacitate importantă în sprijinul serviciilor de urgență din România", a declarat atunci Ray Piselli, Vicepreședinte pentru Afaceri Internaționale al Lockheed Martin, la ceremonia de inaugurare de la Bacău".
Ray Piselli, Vicepreședinte Lockheed Martin pentru Afaceri Internaționale (centru), Ambasadoarea SUA. Kathleen Kavalec (stânga) si Dr Raed Arafat, Secretar de Stat MAI (dreapta) la inaugurarea primului centru european pentru servicii de întreținere, reparații și revizie pentru elicoptere S-70 Black Hawk de la Aerostar Bacău:
„Acest nou centru de service MRO demonstrează angajamentul nostru de a face echipă cu industria românească și va asigura asistență tehnică pentru flota de elicoptere Black Hawk a Ministerului de Interne, realizată pentru România, de către ingineri și tehnicieni români, în România".
În parteneriat cu Aerostar, Lockheed Martin analizează deja oportunitățile de a integra la Bacău servicii de suport pentru alte produse. Compania vede oportunități bune de creștere în viitor, care ar putea include și activități în alte sectoare.
Construit la fabrica Lockheed Martin PZL Mielec din Polonia, elicopterul utilitar S-70 Black Hawk, foarte căutat pe piață, joacă un rol important în asigurarea cerințelor civile și de apărare în țările din Europa și nu numai.
Centrul trebuia să fie deschis inițial la Romaero, însă compania se confruntă cu dificultăți în ultima perioadă nu mai poate participa la licitații din cauza datoriilor. În acest moment, compania este în insolvență.
Înființată în 1979, Derco are sediul în Milwaukee, statul Wisconsin, și este furnizor de distribuție de piese de schimb pentru aeronave, logistică, reparații de componente și soluții tehnice pentru clienți din întreaga lume. În prezent, Derco este furnizor de soluții logistice pentru flotele militare și comerciale din 65 de țări.
Cu sediul în Bethesda, statul Maryland, Lockheed Martin Corporation are aproximativ 116.000 angajați în întreaga lume, fiind specializată în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, producția, integrarea și întreținerea de sisteme, produse și servicii tehnologice avansate.
Înființată în 1953, Aerostar este cea mai importantă companie aerospațială și de apărare din România, specializată în producție, asamblare și integrări, precum și suport logistic integrat pentru o gamă largă de sisteme de apărare și aviație.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Pfizer a dat România în judecată pentru vaccinuri Covid-19Aerostar este deținută în proporție de 71,49% de Iarom SA, fosta Centrală Națională a Industriei Aeronautice din România. Ministerul Afacerilor Interne a semnat un acord-cadru pentru o flotă de până la 12 elicoptere Black Hawk în noiembrie 2021, contract de circa 270 milioane de euro, pentru a răspunde nevoilor serviciilor de urgență ale țării, care vor avea nevoie de mentenanță. Centrul MRO Black Hawk de la Bacău ar urma să permită creșterea gradului de pregătire și reducerea costurilor operaționale pentru elicopterele Black Hawk operate aici, spune Ray Piselli, vicepreședinte pentru afaceri internaționale la Lockheed Martin.
Producătorul american a finalizat un audit la Aerostar și la instalațiile companiei, iar în vară aștepta o evaluare a planurilor instalațiilor de către autoritățile române. Angajații Aerostar au finalizat deja pregătirea MRO necesară la Academia de Training Sikorsky Lockheed Martin din West Palm Beach, Florida.
Tot la Bacău sunt cele mai mari șanse să se deschidă centru de mentenanță și pentru sistemele de rachete HIMARS pe care România le va achiziționa de la Lockheed Martin. Compania americană a semnat deja un acord în acest sens cu Aerostar, care va fi pus în aplicare după ce vor fi făcuți și de Ministerul Economiei pașii necesari pentru desemnarea centrului de mentenanță, arăta Adrian Iacob, Director Executiv Lockheed Martin România.
Aerostar va putea asigura acum mentenanță și pentru avioanele F-16 cumpărate de România, când acestea vor ajunge în țară, și ar urma să fie implicată și în procesul complex instruirea tehnică a piloților de F-16.
În cazul centrului de mentenanță pentru elicopterele Black Hawk cumpărate de MAI, Bacăul a ajuns să fie gazdă în final, deși inițial se stabilise ca facilitatea să se deschidă la Romaero București, realizată împreună cu Lockheed Martin și Aerostar. În luna mai a anului trecut, fostul ministru al Economiei, Florin Spătaru, semna o scrisoare de intenție în acest sens cu compania americană. „Această capabilitate va fi realizată la Romaero, în colaborare cu o altă companie românească, Aerostar, și încă de mâine vom începe să discutăm ce evaluare avem de făcut, care sunt investițiile necesare, cum concretizăm acest parteneriat, printr-o asociere formală și după aceea ne apucăm de treabă. Lockheed Martin va veni cu transfer de tehnologie, va instrui personalul. Investițiile vor fi realizate atât de Romaero, cât și de Aerostar și le-am solicitat celor de la Lockheed Martin să participe de asemenea în asociere cu un procent”, spunea anul trecut Florin Spătaru.