Consumul de gaze al Europei a scăzut cu 22% grație temperaturilor peste medie din octombrie

Consumul de gaze al Europei a scăzut cu 22% grație temperaturilor peste medie din octombrie
scris 11 nov 2022

Europa și-a redus semnificativ consumul de gaze naturale în luna octombrie, în condițiile în care gospodăriile nu au pornit instalațiile de încălzire grație temperaturilor peste medie, ceea ce constituie o veste bună pentru piață înainte de venirea iernii, transmite Bloomberg.

Guvernele din regiune și-au îndemnat consumatorii să își reducă consumul de gaze, după ce diminuarea livrărilor din Rusia a provocat temeri referitoare la o raționalizare atunci când temperaturile vor scădea. Însă toamna blândă a ajutat la conservarea gazelor, chiar dacă termocentralele care produc electricitate continuă să consume mari cantități de combustibil, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Euro 7: Comisia Europeană va anunța schimbarea. Ultima generație de motoare cu combustie internă din UE CITEȘTE ȘI Euro 7: Comisia Europeană va anunța schimbarea. Ultima generație de motoare cu combustie internă din UE
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit datelor furnizate de platforma online EnergyScan, pusă la punct de grupul francez Engie SA, cererea totală de gaze a Europei Occidentale a fost în luna octombrie a acestui an cu 22% mai mică decât în luna octombrie a anului trecut. Aceasta deși sectorul producției de electricitate și-a majorat consumul de gaze cu 14% în ritm anual.

Pe lângă evoluțiile meteo favorabile, cererea de gaze a fost redusă și ca urmare a prețurilor care au explodat, astfel că mulți consumatori industriali mici și-au redus operațiunile pentru a putea supraviețui. Această diminuare a consumului de gaze a clienților industriali, împreună cu intrările solide de gaze lichefiate și faptul că depozitele de gaze sunt aproape pline, a ajutat la reducerea îngrijorărilor că guvernele vor fi nevoite să restrângă livrările către consumatori în lunile următoare.

"Apar semne ale unei modificări de comportament cu privire la utilizarea instalațiilor de încălzire", spune Julien Hoarau, director de analize la EnergyScan. Aceasta a ajutat la exercitarea "unor presiuni semnificative de scădere a prețurilor spot la gaze în Europa și a consolidat capacitatea continentului de a echilibra sistemul la iarnă", a adăugat Julien Hoarau.

Chiar dacă prețurile de referință la gaze în Europa sunt de peste trei ori mai mari față de media multianuală, ele au scăzut totuși cu peste 60% față de vârful atins în luna august.

Datele EnergyScan mai arată că cererea de gaze din partea utilizatorilor rezidențiali, a mediului de business și a micilor utilizatori industriali a scăzut cu 33% în luna octombrie, iar cererea de gaze a marilor consumatori industriali a scăzut cu 27%. Cererea puternică de gaze venită din partea sectorului producției de electricitate a mai redus din declinul total, în condițiile în care numărul mare de reactoare nucleare din Franța la care se efectuează lucrări de mentenanță precum și producția scăzută de energie hidro în alte regiuni a forțat țările să folosească mai multe gaze naturale pentru a produce electricitate.

În mod inevitabil, însă, temperaturile scăzute vor îngreuna reducerea consumului de gaze în timp ce măsurile care vizează plafonarea prețurilor adoptate în unele țări, precum Spania, ar putea diminua stimulentele pentru a face economii la gaze. Repornirea unor capacități industriale nefolosite în Europa ar pune de asemenea presiuni asupra livrărilor chiar dacă îmbunătățirea producției de energie nucleară în Franța în 2023 și mai multe precipitații ar putea reduce utilizarea gazelor naturale pentru producția de electricitate, a spus Hoarau. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
consum