Compania americană Databricks, care are și doi co-fondatori de origine română, este evaluată la 38 de miliarde de dolari, printr-o nouă rundă de investiții agreată deja cu investitorii, potrivit unor surse apropiate tranzacției, citate de Bloomberg.
Runda de finanțare, condusă de Morgan Stanley, va fi de 1,5 miliarde de dolari. Astfel, în cei 8 ani de existență, compania americană ajunge la investiții totale de 3,4 miliarde de dolari, arată Startupcafe.ro.
În februarie 2021, compania IT fusese evaluată la 28 de miliarde de dolari, în urma unei runde de investiții de 1 miliard de dolari, conduse de Franklin Templeton, cu participarea CapitalG (fond de investiții Google), Amazon și a Microsoft.
Anul acesta, compania IT cu sediul la San Francisco intenționează să se listeze pe bursă.
Firmă care dezvoltă tehnologii pentru baze de date, Databricks a fost fondată în anul 2013, de un grup de profesori de la University of California, Berkeley. Printre cofondatori se numără CEO-ul companiei, suedezul Ali Ghodsi, precum și doi informaticieni de origine română: Ion Stoica (președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (chief technologist).
Ion Stoica (55) e un nume de referință în Silicon Valley. Profesor la universtatea UC Berkeley, Ion Stoica s-a format ca inginer mai întâi în România, unde a obținut un masterat în inginerie electrică și informtică, la Politehnica din București (1989). Stoica are și un doctorat la Carnegie Mellon University (SUA). În America, el a obținut numeroase premii și distincții în domeniul tehnologiei. Ion Stoica a mai co-fondat și alte companii puternice în SUA: Anyscale și Conviva.
Matei Zaharia s-a născut în România, dar, când era copil, s-a mutat cu familia în Canada. El a făcut facultatea la Universitatea din Waterloo, Canada, iar apoi și-a luat doctoratul în SUA, la UC Berkeley, sub îndrumarea lui Ion Stoica. Matei Zaharia este cunoscut ca inventator al Apache Spark, unul dintre cele mai utilizate framework-uri în procesarea de date. În prezent, el predă la universitățile americane Stanford și MIT.