China depășește Europa - devine principala piață pentru gazele rusești livrate prin conducte

China depășește Europa - devine principala piață pentru gazele rusești livrate prin conducte
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 19:12

China este pe cale să devină cea mai are piață pentru gazele rusești livrate prin conducte în acest an, depășind Europa după ce invazia rusească din Ucraina a dus la limitarea livrărilor de gaze rusești livrate spre continentul european, transmite Bloomberg.

Grupul rus Gazprom a exportat 23,7 miliarde metri cubi de gaze naturale spre China în primele nouă luni ale anului, cu aproape 40% mai mult decât volumele exportate în aceiași perioadă a anului trecut, arată calculele Bloomberg făcute pe baza datelor furnizate de Administrația vamală chineză și estimările Ministerului rus al Economiei, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Germania - Anunț înaintea datelor oficiale. Se văd noi probleme în economie CITEȘTE ȘI Germania - Anunț înaintea datelor oficiale. Se văd noi probleme în economie
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Comparativ, în perioada ianuarie-septembrie, Gazprom a livrat clienților din Europa o cantitate de 22,5 miliarde metri cubi de gaze naturale, pe baza calculelor privind livrările de gaze prin conductele din Ucraina și gazoductul TurkStream.

Gazprom a majorat treptat livrările de gaze spre China via conducta Power of Siberia, inaugurată la finele lui 2019 și care are o capacitate maximă de 38 miliarde metri cubi pe an. Anul trecut, gigantul rus a convenit cu firma China National Petroleum Corp. livrări suplimentare în luna decembrie, care să asigure o majorare mai rapidă a livrărilor până la nivelul maxim contractat, lucru care anterior era programat să fie realizat abia la începutul lui 2025.

ULTIMA ORĂ Guvernul nu are succes cu împrumuturile pe piața japoneză - Statul a renunțat la una dintre cele șase emisiuni, iar la restul a majorat dobânda indicativă, pentru a atrage interes CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul nu are succes cu împrumuturile pe piața japoneză - Statul a renunțat la una dintre cele șase emisiuni, iar la restul a majorat dobânda indicativă, pentru a atrage interes

Acest acord vine într-un context în care crește cererea de gaze a economiei asiatice. Agenția Internațională a Energiei (IEA) se așteaptă, ca în acest an, consumul total de gaze al Chinei să crească cu 8% în acest an, "stimulat de sectorul industrial dar susținut și de producția de electricitate, utilizatorii rezidențiali și comerciali, precum și de sectorul transportului".

Deși Gazprom intenționează să își majoreze livrările anuale spre China cu alte 10 miliarde metri cubi, via așa numită rută din Orientul Îndepărtat, asta este o mică parte din volumele de gaze pe care compania rusească le trimitea Europei înainte de invazia rusească din Ucraina în 2022.

Volvo și alte firme importante cer Bruxelles-ului să respecte interzicerea vânzărilor de mașini noi cu motoare pe combustie CITEȘTE ȘI Volvo și alte firme importante cer Bruxelles-ului să respecte interzicerea vânzărilor de mașini noi cu motoare pe combustie

Chiar dacă majoritatea țărilor din Uniunea Europeană au găsit alternative la gazele rusești, Gazprom rămâne un important furnizor de energie pentru unele țări membre, inclusiv Ungaria, Austria și Slovacia. Calculele Bloomberg arată că exporturile de gaze rusești prin conductă spre regiunea Europei au crescut cu 16% în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Livrările de gaze rusești spre Europa ar putea fi reduse și mai mult după ce acordul referitor la tranzitul gazelor rusești prin Ucraina va expira la finele acestui an. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că nu va permite Rusiei să profite de pe urma trimiterii de gaze prin conductele Ucrainei.

În prezent, se poartă negocieri pentru a înlocui acordul referitor tranzitul gazelor rusești, una din posibilele soluții fiind Azerbaidjanul, însă un rezultat final nu se întrevede și sunt mai puțin de trei luni până la finalul anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
rusia
gaze