Prețul aurului a urcat astăzi peste pragul de 1.400 dolari pentru o uncie pentru prima dată în ultimii șase ani, avans susținut de așteptările investitorilor cu privire la relaxarea politicii monetare de către marile bănci centrale.
Contractele futures pentru aurul cu livrare în luna august s-au apreciat până la un maxim intraday de 1.415,10 dolari/uncie în prima parte a zilei, cel mai ridicat preț începând cu a doua jumătate a anului 2013, potrivit MarketWatch.
Cotațiile aurului au crescut puternic încă de miercuri, după ce Rezerva Federală (Fed) a SUA a semnalat că ar putea reduce dobânda-cheie în lunile următoare, în condițiile în care proiecțiile privind evoluția economiei sunt marcate de “incertitudini”. Joi, prețul aurului s-a apreciat cu 3,6%, până la 1.396,90 dolari/uncie, cel mai ridicat nivel din septembrie 2013.
CITEȘTE ȘI Statul ajunge la peste 10% din sistemul bancar, după achiziția Băncii Românești de către Eximbank. Care poate fi prețul“Raliul aurului pare puțin forțat. Cu toate acestea, depășirea maximelor recente din jurul nivelului de 1.375 dolari poate fi semnificativă”, crede Michale Hewson, analist la CMC Markets, care vede următorul nivel-cheie pentru cotațiile aurului la 1.434 dolari.
Metalele prețioase tind să atragă cumpărători într-un climat cu dobânzi scăzute, iar câștigurile din această săptămână au fost alimentate și de comentariile altor bănci centrale pe tema relaxării politicii monetare.
Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a indicat că instituția este pregătită să introducă noi stimuli monetari dacă economia zonei euro continuă să încetinească. Banca Angliei a semnalat, de asemenea, că va adopta măsuri suplimentare, inclusiv în contextul incertitudinilor legate de Brexit.
“Având în vedere pozițiile prudente ale băncilor centrale din ultima vreme, credem că interesul pentru aur va continua să crească în următorii doi ani”, potrivit analistului Wayne Gordon de la UBS, citat de Bloomberg.
Îngrijorările privind escaladarea tensiunilor dintre SUA și Iran contribuie la aprecierea prețului aurului, în contextul în care investitorii se îndreaptă spre plasamente considerate sigure.