ANALIZĂ PROFIT TV Mișcări importante pe piețele financiare

ANALIZĂ PROFIT TV  Mișcări importante pe piețele financiare
scris 21 iun 2019

Mișcări importante pe piețele financiare ieri, cu vânzarea agresivă a USD, maxim istoric pentru indicele S&P500, cel mai mare preț al aurului din ultimii 5 ani și o creștere de 6% pentru petrolul american Crude/WTI.

Iată că după ce au digerat decizia FED de miercuri seară, piețele au ajuns la concluzia că mesajul este suficient de dovish pentru ca USD să fie vândut agresiv, moneda americană pierzând cel mai mult în raport cu CHF și JPY, adică valutele de refugiu. Astfel, USD/CHF a ajuns la 0,9800, cel mai scăzut nivel din ianuarie, ca dealtfel și USD/JPY, care se tranzacționează acum la 107,30. Și USD/CAD a coborât la minimul ultimelor 4 luni, așteptările fiind ca pe viitor Banca Canadei (BOC) să nu reducă rata dobânzii, spre deosebire de alte bănci centrale. După o evoluție crescătoare în prima parte a zilei, cursul stabilit de BNR fiind 4,7287, EUR/RON a fost vândut ulterior, terminând ziua la 4,7160.

Urmărește-ne și pe Google News
RAPORT Doar o persoană din zece înțelege cum funcționează criptomonedele CITEȘTE ȘI RAPORT Doar o persoană din zece înțelege cum funcționează criptomonedele

Au fost ieri evoluții spectaculoase pe piața mărfurilor. Prețul aurului a ajuns la 1390$/uncie, trecând peste o zonă de rezistență pe care nu reușise să o străpungă în ultimii 5 ani, deschizând astfel perspective pentru câștiguri pe viitor. Cotațiile petrolului au avut iarăși o zi de creșteri puternice, plusul de circa 6% de ieri fiind cel mai mare de anul acesta pentru țițeiul american Crude/WTI. La aceasta au contribuit creșterea apetitului investitorilor pentru activele de risc precum și escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a doborât o dronă militară americană.

Bursele de acțiuni globale au continuat raliul din ultima perioadă, pe fondul așteptărilor legate de reducerea ratei dobânzii de către Federal Reserve. Astfel, câștigurile cele mai mari le-au înregistrat ieri principalii indici din China, respectiv CSI300 (+3,03%) și SSEC (+2,38%), în timp ce la Tokyo indicele Nikkei225 a crescut cu +0,60%, în contextul în care Banca Japoniei (BOJ) a păstrat rata dobânzii neschimbată (la -0,10%).

În Europa am asistat la o evoluție mixtă, însă majoritatea piețelor au închis pe verde, acțiunile din sectorul tehnologic fiind printre cele mai performante. Sentimentul rămâne pozitiv după ce ECB ar putea anunța noi măsuri de stimulare și un nou program de cumpărări de obligațiuni. Și Banca Angliei (BOE) a menținut ieri rata dobânzii neschimbată (+0,75%) modificând PIB-ul la Q2 de la 0,2% la 0,0% (q/q) și prognozând că inflația este posibil să scadă în a doua jumătate a anului sub ținta de 2%.

Pe Wall Street, creșterile de circa un procent de aseară au trimis indicii majori americani foarte aproape de maximele isorice. Ba chiar S&P500, care a câștigat de la începutul anului aproape 17%, a închis sesiunea la o nouă valoare record, de 2954.18 puncte. Sectoarele tehnologic și de energie au fost locomotivele ieri, printre acțiunile cu cele mai mari creșteri fiind Oracle (+8,18%), BarrickGold (+5,66%), BackerHughes (+4,46%), Adobe (+3,74%) și GeneralElectric (+2,80%).

Evoluție pozitivă și la BVB, în linie cu cea de pe bursele internaționale, creșterea de +1,04% ducând indicele reprezentativ BET la 8.672,34 puncte, nou maxim al anului, foarte aproape de cotația de la începutul lunii decembrie (dinaintea celebrei ordonanțe 114). Volumele au fost mai mari ca în ultimele zile, de 15,45 milioane euro, iar în topul lichidității s-au aflat FP(+1,96%), pe care s-a făcut aproximativ 40% din rulajul de ieri, SNG (+0,47%), EL (+1,82%), BRD(+1,16%) și TLV (+1,74%). Dintre cele 16 componente ale indicelui BET, doar WINE (-1,25%) și M (-1,16%) au închis pe roșu, în timp ce OIL (-2,19%) a fost singura pe pierdere dintre cele 10 acțiuni care compun indicele energetic BET-NG.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
s&p
aur
bursa
analiza
catalin chivu