Conducerea SIF Banat Crișana rămâne pe poziții după votul din AGA. Președintele Bogdan Drăgoi trece cu ușurință de cererea de revocare solicitată de șeful SIF Oltenia Tudor Ciurezu

Conducerea SIF Banat Crișana rămâne pe poziții după votul din AGA. Președintele Bogdan Drăgoi trece cu ușurință de cererea de revocare solicitată de șeful SIF Oltenia Tudor Ciurezu
scris 20 iun 2019

Cu un vot confortabil în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor, primii 2 conducători de la SIF Banat Crișana, Bogdan Drăgoi și Răsvan Radu Străuț, își păstrează pozițiile contestate de acționari minoritari grupați în jurul SIF Oltenia. Cererea de revocare a acestora nu a atras voturile acționarilor, în pofida acuzațiilor de filializare excesivă a companiei, de inducere în eroare a investitorilor cu privire la programele de răscumpărare sau a punerii la îndoială a plasamentelor în terțe fonduri.

La început de vară, interesul investitorilor de pe bursă față de o Adunare Generală a Acționarilor de la SIF Banat Crișana (SIF1) părea dintru început sortit să fie coborât. S-a văzut aceasta dintr-o participare mai degrabă redusă, cvorumul abia fiind de 38,95% și acela prin aportul unor entități catalogate, cu doar într-o zi înainte, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ca acționând concertat peste pragul de 5% prevăzut de lege.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Prezența fizică a investitorilor la AGA de la Arad a fost încă și mai redusă, iar peste jumătate din ștrudelele cu mere și vișine pregătite de gazde au rămas pe platouri. Totuși, un „desant” de la Craiova a făcut AGA mai interesantă. Reprezentanții unor entități afiliate SIF Oltenia (SIF5), în frunte chiar cu președintele acestei societăți, Tudor Ciurezu, au venit pentru a-și susține propunerea radicală, de revocare a conducerii SIF Banat Crișana.

SIF Moldova lansează ofertă publică de cumpărare la un preț cu 40% peste cel din piață. Reacție pozitivă pe bursă CITEȘTE ȘI SIF Moldova lansează ofertă publică de cumpărare la un preț cu 40% peste cel din piață. Reacție pozitivă pe bursă

Nu a fost nici pe departe cu emoții pentru președintele Bogdan Drăgoi și vicepreședintele Răsvan Radu Străuț, nu mai puțin de 77,92% din acționarii participanți votând împotriva propunerii SIF Oltenia. Doar 16,51% din voturi au fost „pentru”, iar 5,57% din cei înregistrați s-au abținut.

Conducerea contestată a prezentat, în materialele aferente Adunării, ca și la lucrările propriu-zise, la solicitarea acționarilor concentrând 5% din titluri, veniți din Bănie, ample răspunsuri la acuzațiile-șoc: filializarea excesivă a companiei, neexecutarea mandatelor acționarilor, plasamente îndoielnice, lipsă de transparență în gestionarea patrimoniului imobiliar și chiar absenteism prin externalizarea deciziilor de investiții către terți administratori.

La Transgaz pică dividendul mare „al lui Dragnea” și trece dividendul mic „al statului paralel”. Acțiunile companiei scad la bursă. Avertisment că statul ar putea ieși din era dividendelor „generoase” CITEȘTE ȘI La Transgaz pică dividendul mare „al lui Dragnea” și trece dividendul mic „al statului paralel”. Acțiunile companiei scad la bursă. Avertisment că statul ar putea ieși din era dividendelor „generoase”

Răspunsurile nu i-au convins pe contestatari. Liviu Ungureanu, director general al Flaros București, societate din portofoliul SIF Oltenia, și-a argumentat votul în favoarea revocării lui Drăgoi prin faptul că acesta s-ar fi substituit de 2 ori deciziei acționarilor, o dată când nu s-a constituit parte civilă în dosarul întocmit de procurorii DIICOT fostului șef al SIF Banat Crișana, Dragoș Bîlteanu, dar și pentru că prin achiziția de unități de fond la terți administratori, care ulterior au cumpărat acțiuni cu simbolul SIF1, ar fi derulat răscumpărări de facto ale propriilor acțiuni fără aprobarea acționarilor.

De altfel, principalele momente de tensiune în AGA și în pauzele de numărare a voturilor s-au consumat între președintele Drăgoi și Ungureanu, cu o experiență relevantă în anii ’90 și începutul anilor 2000 la instituțiile statului de combatere a crimei organizate. Prin contrast, Drăgoi și Ciurezu au avut schimburi mai degrabă amiabile de replici, adesea însoțite de curtoazie.

„Alt motiv pentru care Flaros SA va vota pentru revocarea dumneavoastră este faptul că, în opinia noastră, ați produs grave prejudicii materiale SIF Banat Crișana prin neconstituirea ca parte civilă și prin plasamentele pe care le-ați efectuat în unități de fond”, i-a spus Ungureanu lu Drăgoi, cel care, în guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, a deținut funcția de ministru al Finanțelor Publice.

EXCLUSIV Unirea Shopping Center trece pe profit. AGA a relevat o companie în curs de curățire, dar încă împotomolită în litigii, contracte vechi păguboase și chiar cu „femei de serviciu relaxate” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unirea Shopping Center trece pe profit. AGA a relevat o companie în curs de curățire, dar încă împotomolită în litigii, contracte vechi păguboase și chiar cu „femei de serviciu relaxate”

Investițiile în agricultură ale SIF Banat Crișana au fost contestate de cei grupați în jurul SIF Oltenia, mai ales prin prisma fragmentării operațiunilor, însă Drăgoi a rezumat că tranzacțiile au fost profitabile și că cei 9 milioane de euro plasați în entitățile care contralau și lucrau teren arabil foarte bine comasat, au fost transformați la exit în 15 milioane de euro. „Un randament de 66% în 4 ani... las investitorii să decidă dacă e bine sau nu, dar se pare că deja au decis”, a declarat pentru Profit.ro, președintele Bogdan Drăgoi, după AGA în care a ieșit câștigător.

De altfel, cu excepția unor puncte precum desemnarea auditorului Deloitte în care a fost cvasiunanimitate, SIF Oltenia a consemnat pierdere pe linie, inclusiv la propunerea de distribuire a unor sume agregate în valoare de 77,62 milioane lei sub formă de dividende, și care a fost respinsă cu 76,32% din voturi „împotrivă”.

Ciurezu i-a cerut omologului său de la SIF Banat Crișana să prezinte răspunsuri detaliate în scris către acționari cu privire la terțele fonduri în care a investit societatea și care, la rândul lor, au cumpărat acțiuni ale emitentului. Cel care își leagă activitatea de peste un sfert de veac de SIF Oltenia a votat pentru revocarea lui Drăgoi, denunțând „filializarea excesivă și nejustificată a patrimoniului societății în scopul externalizării lichidităților și uneori activelor imobilizate a SIF Banat Crișana”.

Plasamente pe bursă de 4,3 miliarde euro pentru companiile financiare nebancare CITEȘTE ȘI Plasamente pe bursă de 4,3 miliarde euro pentru companiile financiare nebancare

Delegația olteană a plecat resemnată și poate că nici nu a sperat la foarte mult. „Ăștia au spate mare aici și kile de stele”, spunea, cu trimitere la prezumtive legături dintre conducerea SIF Banat Crișana și serviciile secrete, reprezentantul uneia dintre entitățile afiliate care au fost contestatare în AGA.

Războiul SIF-urilor se mută la Craiova unde SIF Banat Crișana și SIF Muntenia au cerut, la rândul lor, revocarea președintelui Ciurezu și a altor persoane apropiate acestuia din Consiliul de Administrație. Este un conflict escaladat după ce, încă din toamnă, Drăgoi a făcut primele demersuri pentru instituirea unui comitet de investiții la SIF Oltenia care să cenzureze politica lui Ciurezu, mutare care a survenit într-un context în care societatea obținea un munte de cash, de 140 milioane de euro, din vânzarea participației de la BCR a SIF-ului către grupul bancar austriac Erste.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica