Inflația ridicată pare să fie scenariul de bază al băncilor și în acest an. Deși BNR a scăzut dobânda cheie în vara anului trecut, unele credite s-au scumpit de atunci, mai ales cele acordate firmelor și împrumuturile ipotecare pentru populație - iar în cazul celor din urmă băncile au urcat puternic marjele, în ianuarie. Mai mult, în ultimele luni au crescut și dobânzile la depozitele la termen, conform analizei Profit.ro.
Rata anuală a inflației a rămas la 5% în februarie - nivel peste așteptările analiștilor -, în timp ce inflația lunară s-a menținut la un nivel ridicat, de aproape 0,9%, mai ales pe fondul scumpirii mărfurilor nealimentare - iese în evidență o creștere de 9% a prețului gazelor.
Scorul bănci vs. ANPC în chestiunea anuităților a ajuns la 17-0, după ce Autoritatea a pierdut în apel singurul proces pe care îl câștigase pe fond. Mai sunt de judecat în primă fază două dosare.
Excedentul de lichiditate înregistrat de sectorul bancar a crescut din nou în februarie, la cel mai ridicat nivel din ultimele 5 luni, recuperând mare parte din efectul turbulențelor politice din ultimele luni ale anului trecut. Dobânzile pe teren scurt s-au stabilizat în preajma ratei la facilitatea de depozit a BNR.
Consumul privat a alimentat creșterea economică în 2024, dar și importurile, astfel că economia a avansat cu doar 0,9%. BCR așteaptă în acest an o revigorare a activității economice, însă bazată pe o revenire a investițiilor, în timp ce consumul ar urma să frâneze.