VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță - Carmen Micu, membru fondator și CEO ENVISIA – Boards of Elite: Investitorii nu mai cred în zona de sustenabilitate. Este fenomenul de whitewashing sau greenwashing. Foarte multă lume penalizează

Academia de guvernanță   
VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță - Carmen Micu, membru fondator și CEO ENVISIA – Boards of Elite: Investitorii nu mai cred în zona de sustenabilitate. Este fenomenul de whitewashing sau greenwashing. Foarte multă lume penalizează

Instabilitatea politică este principala provocare a membrilor de board în acest moment, cu impact în zona economică și socială, afirmă, în cadrul emisiunii Academia de Guvernanță de la Profit.ro TV, Carmen Micu, membru fondator și CEO ENVISIA – Boards of Elite, prima școală de afaceri din Europa Centrală și de Est, care oferă educație de ultimă generație, servicii de mentorat și de consultanță pentru membrii consiliilor de administrație (președinți, membri non-executivi, membri executivi) profesioniști de nivel C-suite și profesioniști de mare calibru, prin intermediul unor parteneriate prestigioase.

Totodată, adaugă Carmen Micu, există o tendință vizibilă în ceea ce privește sustenabilitatea, ESG și tot ce înseamnă concepte de CSR.

Urmărește-ne și pe Google News

„Este tentant, dar feedback-ul din piață a fost clar: asistăm la fenomene de whitewashing sau greenwashing. Cu alte cuvinte, publicul nu crede în aceste inițiative – le percepe doar ca pe simple declarații. Companiile derulează proiecte de CSR și ESG, promovează strategii de sustenabilitate, dar, în esență, multe dintre aceste demersuri sunt realizate mai degrabă pentru conformitate decât pentru un impact real. Iar piața și societatea sancționează astfel de abordări. Acest fenomen este vizibil nu doar la nivel local, ci și global”, explică Carmen Micu, subliniind că investitorii devin din ce în ce mai sceptici față de autenticitatea inițiativelor de sustenabilitate.

VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță - Flavia Popa, BRD: Rolul secretarului general excede cadrul organizației, fiind implicat în comunicarea cu toate părțile interesate și cu asociații, autoritățile, în materie de lobby / Gabriela Hârțescu, ENVISIA: CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță - Flavia Popa, BRD: Rolul secretarului general excede cadrul organizației, fiind implicat în comunicarea cu toate părțile interesate și cu asociații, autoritățile, în materie de lobby / Gabriela Hârțescu, ENVISIA:

„Foarte multă lume penalizează. Prin urmare, această dinamică pentru ei înseamnă business-uri instabile sau care necesită o evaluare și o reevaluare a strategiei la trei luni, ceea ce este extrem, extrem de rapid”, completează CEO-ul ENVISIA.

Carmen Micu subliniază și impactul inteligenței artificiale atât la nivel conceptual, cât și la nivel structural.

„Aici vorbim de mai mult de trei direcții dinspre care simțim presiune și care ne dau dureri de cap. Una este legată chiar de guvernanță: cum guvernăm AI-ul și cum ne guvernează el pe noi și cum îl folosim în guvernanță.

Vorbesc, de asemenea, de zona de impact asupra eficientizării, procesele operaționale dintr-o companie, care înseamnă, din nou,  presiune asupra consiliului de administrație. Lucrurile se întâmplă mult mai rapid, investițiile, poate, sunt mai mari. Reinvestițiile sunt, de asemenea, un subiect care trebuie pus pe masă.

Și, nu în ultimul rând, zona de etică. Aici vorbim de o frică teribilă care s-a instaurat.  Pe de-o parte, această frică este legată de faptul că nu putem să stăpânim acest instrument, care devine un ecosistem în sine, care poate să ne manipuleze. Există o frică în primul rând pentru că nu e reglementat. Pe de cealaltă parte, pentru că nu îl cunoaștem și nu-l înțelegem”, explică aceasta.

VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță - Gabriela Hârțescu, ENVISIA: Mediul incert în care antreprenorii funcționează face necesară o structură de guvernanță corporativă în fiecare companie / Gabriela Crețu, URSUS Breweries: Cei care nu vor reuși să se CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță - Gabriela Hârțescu, ENVISIA: Mediul incert în care antreprenorii funcționează face necesară o structură de guvernanță corporativă în fiecare companie / Gabriela Crețu, URSUS Breweries: Cei care nu vor reuși să se

Schimbările majore în România și la nivel global, completează ea, vor ține de culoarea politică ce va da tonul politicilor de implementat în următorii 4-5 ani.

„Tipurile de politici - fie ele sociale, de austeritate sau de altă natură - vor avea un impact asupra mediului de business și, implicit, asupra guvernanței, tocmai pentru că depind de ele. La ce ne așteptăm noi în România? În mod sigur, aș spune că noi credem și vedem semnale de implementare a bunei guvernanțe în toate structurile.

Probabil că am ajuns la momentul la care, așa cum spun mulți, nu se mai poate altfel. Cred că e mai mult decât atât. Cred că oamenii, cumva, au înțeles, din toate structurile, că dacă am amânat momentul schimbării, acum nu-l mai putem amâna și suntem extrem de curioși să vedem cum se va implementa această schimbare”, mai spune Carmen Micu, adăugând că la nivel de țară suntem totuși în faze incipiente ale dezvoltării guvernanței.

viewscnt
Afla mai multe despre
carmen micu
envisia