VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță – Adrian Tănase, BVB: Sperăm să avem Contrapartea Centrală operațională în 2025 / Dr. Gabriela Hârțescu, ENVISIA: Guvernanța este esențială pentru succesul oricărei afaceri

Academia de guvernanță   
VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță – Adrian Tănase, BVB: Sperăm să avem Contrapartea Centrală operațională în 2025 / Dr. Gabriela Hârțescu, ENVISIA: Guvernanța este esențială pentru succesul oricărei afaceri

Bursa de Valori București alături de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, dar și de ENVISIA-Boards of Elite și alți contributori relevanți a revizuit codul de guvernanță corporativă al pieței românești de capital ca să-l alinieze la modificările recente de reglementare și la standardele internaționale actuale.

“Avem acum un demers pe care îl facem împreună cu toată comunitatea pieței financiare, de revizuire a codului de guvernanță. Avem un cod de guvernanță pe piața de capital care a fost făcut acum aproximativ 10 ani și care trebuie revizuit pentru că există o dinamică în zona de reglementare, în zona de cerințe ale investitorilor, în zona de sustenabilitate, de poluare, de social, care trebuiesc integrate în ceea ce considerăm că ar fi un standard bun și actual de guvernanță corporativă”, spune, la emisiunea Academia de Guvernanță de la Profit.ro TV, Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București (BVB).

Urmărește-ne și pe Google News

VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță – Adrian Tănase, BVB: Sperăm să avem Contrapartea Centrală operațională în 2025 / Dr. Gabriela Hârțescu, ENVISIA: Guvernanța este esențială pentru succesul oricărei afaceri

Revizuirea codului de guvernanță, printre altele, are și scopul de a pregăti antreprenorii, atât pe cei listați, cât și pe cei interesați să se listeze, precum și pe aceia care vor descoperi că listarea ar putea fi o soluție de a-și dezvoltat afacerea .

“Ne dorim ca din ce în ce mai multă efervescență pe piața de capital. Există o dinamică foarte intensă în ultimii ani în ceea ce în ceea ce privește nevoile investitorilor, legat de guvernanță și de noile reglementări.. Și aș face referire aici, special, la zona de ESG.

Ce am făcut noi prin această revizuire a codului de guvernanțăa al pieței de capital,  a fost să aducem acest cod pe care îl aveam deja în prezent, să-l actualizăm în concordanță cu evoluțiile actuale, și mai ales, și cu așteptările comunității de investitori, străini și locali”, mai spune Adrian Tănase.

VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță – Dr. Gabriela Hârțescu, Decan și Membru fondator, ENVISIA – Boards of Elite: Buna guvernanța este un pașaport pentru afaceri la surse de finanțare mai ieftine, o carte de vizită pentru parteneri de afaceri CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță – Dr. Gabriela Hârțescu, Decan și Membru fondator, ENVISIA – Boards of Elite: Buna guvernanța este un pașaport pentru afaceri la surse de finanțare mai ieftine, o carte de vizită pentru parteneri de afaceri

Revizuirea codului de guvernanță corporativă, adaugă el, trebuie să fie un pas înainte în demersul BVB de a avea o piață de capital dezvoltată.

“Mai mult, suntem într-un exercițiu de accedere la OECD, pe care îl dorim în 2026. Este foarte important ca România să acceadă la OECD, pentru că accesul la OECD înseamnă să accedem la niște valori pe care ni le dorim pentru a dezvolta societatea din România. Și în acest context, această revizuire și această dinamică în  ceea ce privește  guvernanța este cu atât mai bine venit”, precizează directorul general al BVB.

Și ENVISIA, prima școală de afaceri din Europa Centrală și de Est dedicată promovării bunelor practici de guvernanță corporativă și profesionalizării rolului de membru de board, a contribuit într-un mod semnificativ la revizuirea acestui cod de guvernanță corporativă, dar și la promovarea prin programe de educație specializată a necesității existenței unei guvernanțeă corporative solide pe piața de capital, în mediul de afaceri, cât și a unor membri profresioniști în consiliile de administrație.

“Este unul dintre cele mai importante proiecte pentru că guvernanța este  cea mai importantă dimensiune când vorbim de evaluarea unei companii. Oricât de sofisticată am avea noi piața - și avem proiecte și pentru a dezvolta piața ca paletă de instrumente și proiecte tehnice -, dacă nu avem companii care au guvernanță, nu realizăm nimic.

De acolo plecăm, asta este baza dezvoltării unei piețe de capital, o bună guvernanță în cadrul companiilor. Și acest program în parteneriat cu ENVISIA – Guvernanța Corporativă care Creează Valoare – este un program dezvoltare profesională continuă care generează rezultate pe termen lung, pentru că este un proces de educare a mediului de afaceri, a antreprenorilor în ceea ce privește importanța bunei guvernanțe corporative”, mai spune Adrian Tănase.

VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță – Dr. Gabriela Hârțescu, Decan ENVISIA: Consiliul de administrație trebuie să se transforme dintr-un for conservator într-unul foarte agil. ESG-ul nu este o cerință cantitativă, ci una calitativă CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță – Dr. Gabriela Hârțescu, Decan ENVISIA: Consiliul de administrație trebuie să se transforme dintr-un for conservator într-unul foarte agil. ESG-ul nu este o cerință cantitativă, ci una calitativă

Gabriela Hârțescu, Decan și membru fondator al ENVISIA-Boards of Elite, afirmă că acest program a fost foarte bine primit de mediul de afaceri românesc, tot mai mulți antreprenori fiind interesați să urmeze un astfel de program.

“Inițial, l-am dedicat actorilor  din piața de capital (companiile care emit titluri de valoare - emitenții, investitorii pe piața de capital și intermediarii) și ne-am bucurat că după primele serii, feedback-ul a fost foarte bun și din ce în ce mai mulți antreprenori care aveau companii, afaceri de familie erau interesați de introducerea unor bune practici de guvernanță corporativă în organizațiile lor și, bineînțeles, luau în calcul chiar posibilitatea listării la bursă.

Guvernanța este un proces complex, nu este o modalitate de a bifa niște cerințe de reglementare, ci este o modalitate de a-ți crește performanța companiei. Este o modalitate de a veni cu sisteme solide de control intern, de prevenire a fraudelor, de management performant în companie, astfel încât implementarea unui astfel de sistem complex de supraveghere și management crește valoarea companiei”, precizează dr. Gabriela Hârțescu.

VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță – Adrian Tănase, BVB: Sperăm să avem Contrapartea Centrală operațională în 2025 / Dr. Gabriela Hârțescu, ENVISIA: Guvernanța este esențială pentru succesul oricărei afaceri

Decanul Envisia consideră guvernanța corporativă ca fiind “un tablou transparent prin care compania se prezintă cu toate punctele forte, dar care identifică și punctele care ar mai putea fi îmbunătățite pentru a le transforma în puncte forte și avantaje”, iar fără această structură de guvernanță corporativă, practic, “compania nu are nicio direcție”.

“Deci, guvernanța solidă aș spune că este cheia către succes, cu setarea etapelor care trebuie parcurse pentru a ajunge la țintă și la fiecare pas strategic urmărim obținerea  profitului într-o manieră sustenabilă. Aceste lucruri se pot obține numai print-o bună guvernanță corporativă.

Un proces de educație care sedimentează și structurează principalele noțiuni/concepte și înțelesul lor explicit, cu exemple clare din practică, cu siguranță ajută. Deci, eu aș spune că drumul către succes trece printr-un program de pregătire specializat, practice și aplicat, coroborat dacă antreprenorul are timp și dispoziție - și ar trebui să facă acest lucru - și cu o  cercetare de piață, o scrutinizare permanentă a pieței și a evoluțiilor”, mai spune aceasta.

VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță - Ciprian Stănescu, SIS: ESG-ul este o lupă, o diagnoză a cum producem valoare ca organizație. IMM-urile nu prea se uită la guvernanță / Dr. Gabriela Hârțescu, ENVISIA: Existența unui consiliu consultativ și a unu CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță - Ciprian Stănescu, SIS: ESG-ul este o lupă, o diagnoză a cum producem valoare ca organizație. IMM-urile nu prea se uită la guvernanță / Dr. Gabriela Hârțescu, ENVISIA: Existența unui consiliu consultativ și a unu

Programul GUVERNANȚA CORPORATIVĂ CARE CREEAZĂ VALOARE dezvoltat de ENVISIA în parteneriat cu BVB, are o durată de cca 50 de ore și se desfășoară pe parcursul a trei luni și jumătate.

“Programul se adresează membrilor de board și structurilor din organizații care lucrează cu board-ul, tot ce înseamnă eșalonul de conducere executivă, nu numai din piața de capital, din piața financiară în general, dar  și din mediul de business pe care vrem să-l atragem către piața de capital cu toate beneficiile pe care le-am amintit până acum și bineînțeles, consultanților care lucrează cu consiliile de administrație/ supraveghere/ consultative. Ceea ce este foarte important în acest program este partea aplicativă, practică – participantii identifică în program soluții pentru diversele situații pe care le au în companiile lor”, afirmă dr. Gabriela Hârțescu.

VIDEO PROFIT.ro TV Academia de Guvernanță - Mădălin Enache, Senior Partener Enache, Pirtea și Asociații: Ca membru de board, pentru gestionarea riscurilor, cel mai important lucru este să fii informat / Dr. Gabriela Hârțescu, Decan și Membru Fondator Env CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT.ro TV Academia de Guvernanță - Mădălin Enache, Senior Partener Enache, Pirtea și Asociații: Ca membru de board, pentru gestionarea riscurilor, cel mai important lucru este să fii informat / Dr. Gabriela Hârțescu, Decan și Membru Fondator Env

Un alt proiect major dezvoltat de BVB pentru a crește piața de capital locală este înființarea unei Contrapărți Centrale în România.

“Este un proiect foarte tehnic. România nu e o piață foarte sofisticată din punct de vedere al operațiunilor ce se pot implementa. Nu e o piață în care să avem instrumente de tip derivat, operațiuni de planning etc. Toate aceste lipsuri din punct de vedere operațional duc la o lichiditate mai scăzută decât potențialul nostru și atunci trebuie să aducem aceste produse în piață și să le facem disponibile investitorilor, astfel încât să creștem lichiditatea pieței.

Este foarte important ca o bursă să aibă lichiditate. Aceasta este substanța oricărei burse, lichiditatea. Și noi trebuie să trebuie să aducem această lichiditate în piață, iar Contrapartea Centrală este instituția care facilitează existența aproape a tuturor celorlalte produse pe care noi încă nu le avem.

Este un proiect care va impacta și piața de energie din România și sperăm să-l avem operațional cât mai curând”, mai spune Adrian Tănase.

viewscnt
Afla mai multe despre
adrian tănase
bvb
gabriela hârțescu
envisia