De cele mai multe ori IMM-urile sunt nefinanțabile sau nebancabile, astfel că listarea la Bursa de Valori București poate fi o oportunitate foarte bună pentru acestea de a avea acces la capital fără costuri, de a atrage investitori, dar și de a obține reputație și credibilitate în piață, spune, la emisiunea Academia de Guvernanță de la Profit.ro TV, Dr. Gabriela Hărțescu, Decan și membru fondator ENIVISA-Boards of Elite, prima școală de afaceri din Europa Centrală și de Est, care oferă educație de ultimă generație, servicii de mentorat și de consultanță pentru membrii consiliilor de administrație, top management și profesioniști de mare calibru, prin intermediul unor parteneriate educaționale prestigioase.
IMM-urile pot să acceseze piața de capital prin listarea mai întâi pe piața AeRO (Alternative Exchange in Romania, numită uneori și Piața Secundară a BVB), procesul de pregătire pentru listare având o durată de la 3 până la 6 luni.
“Deci, primul avantaj pentru IMM-urile care vor să se listeze ar fi accesul la capital, apoi faptul că listarea atrage investitori, care pot să fie investitori de retail, ceea ce numim business angels, persoane individuale care au putere financiară și vor să investească în start-up-uri și să susțină afacerile inovatoare sau putem să avem investitori de tip venture capital care sunt interesați să finanțeze întreprinderi sau organizații aflate în stadii incipiente de dezvoltare, pentru care cumpără pachete de acțiuni, fie devenind acționari, fie susținând dezvoltarea și diversificarea portofoliului acestora. De asemenea, accesul la piața de capital vine aduce reputație și credibilitate companiilor listate”, precizează Dr. Gabriela Hărțescu, adăugând că listarea pe piața AeRO vine cu niște cerințe ceva mai laxe, astfel încât să pregătească IMM-urile pentru saltul către piața principală, care înseamnă sisteme de guvernanță solide, cerințe mai mari de raportare și transparență, dar și beneficii mai mari.
IMM-urile trebuie să îndeplinească o serie de cerințe pentru accesarea pieței de capital secundare.
“Se face un proces de due diligence al companiei, în care avem de-a face cu un screening financiar, fiscal, economic din punct de vedere al calității managementului companiei, asta în faza de pre listare, iar în faza de post listare sunt și aici o serie de cerințe pe care compania trebuie să le respecte și să le pună la dispoziția investitorilor cu mare transparență. Aș mai menționa că multe companii mici nu știu să se vândă, nu știu care este valoarea lor de piață”, mai spune aceasta.
“O companie mică, care este agilă, dar care nu are sisteme de control intern și de control al performanței și de management pe care piața de capital le cere să fie implementate și transparente nu poate să știe care este valoarea ei, nici dacă se vizează un exit/la vânzare, nici dacă se ia decizia de a merge mai departe și a dezvoltat compania”, completează Decanul ENVISIA.
![VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță – Adrian Tănase, BVB: Sperăm să avem Contrapartea Centrală operațională în 2025 / Dr. Gabriela Hârțescu, ENVISIA: Guvernanța este esențială pentru succesul oricărei afaceri](http://i0.1616.ro/media/2/2621/40386/21922296/1/envisia-bvb.png?width=151)
Odată intrate pe piața de capital, adaugă ea, sistemele de guvernanță și de management ale companiilor se îmbunătățesc puternic.
“Aici vorbim de niște companii care au un drum, care au strategie, care fac niște raportări, care sunt transparente și care respectă niște norme și, dacă nu le respectă, impactul și riscul reputațional pot să demoleze imaginea companiei și să ducă la repercursiuni financiare majore”, subliniază aceasta.
Gabriela Hărțescu explică și care sunt primii pași pe care o companie trebuie să-i aibă în vedere atunci când plănuiește o listarea pe piața secundară a BVB.
“Un IMM care vrea să acceseze piața de capital secundară trebuie să fie o societate pe acțiuni, să aibă o capitalizare anticipată / capitaluri proprii de minim 250.000 euro, un free float de 10% ((10% din acțiuni trebuie să fie în portofoliile investitorilor, disponibile la tranzacționare, adică să nu fie blocate în mâinile acționarului majoritar), sau să aibă minimum 30 de acționari)și, bineînțeles, rapoarte curente care țin de deciziile care se iau în adunarea generală, deciziile privind management-ul companiei”, afirmă ea.
![VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță – Dr. Gabriela Hârțescu, Decan și Membru fondator, ENVISIA – Boards of Elite: Buna guvernanța este un pașaport pentru afaceri la surse de finanțare mai ieftine, o carte de vizită pentru parteneri de afaceri](http://i0.1616.ro/media/2/2621/40386/21876620/1/gabriela-hartescu.png?width=151)
“Dacă vrei să faci saltul către piața Principală, unde trebuie să demonstrezi că ai un sistem de guvernanță solid, trebuie ca societatea să fie o societate pe acțiuni; să aibă o capitalizare bursieră anticipată de cel puțin 1 milion de euro sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, sunt luate în considerare capitalurile proprii ale companiei – capital și rezerve, inclusiv profitul sau pierderea, din ultimul exercițiu financiar – care trebuie să fie de cel puțin 1 milion de euro; să aibă un free-float de cel puțin 25% (acțiuni care nu sunt deținute de companie, nici de către investitori strategici); să aibă o vechime mai mare de 3 ani și să aibă auditate rapoartele financiare pentru ultimii 3 ani; și o serie de rapoarte financiare mult mai complexe decât în cazul listării pe piața AeRO, de la rapoarte financiare anuale, semestriale și trimestriale până la toate deciziile care s-au luat în adunările generale, ordinare și extraordinare etc.
Deci se pot face pași către piața de capital treptat, în funcție de stadiul de maturitate al companiei, de etapa în care se află business-ul respectiv. Poți trece de la un consiliu consultativ pe care îl ai în stadiile incipiente de dezvoltare, către un consiliu de administrație. Pe măsură ce business-ul se maturizează, antreprenorul poate trecere de la poziția de CEO, care înseamnă efectiv implicare în business de zi cu zi, către poziția de președinte al consiliului de administrație, care înseamnă să-și ia rolul de strateg în companie”, mai completează aceasta.
![VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță – Dr. Gabriela Hârțescu, Decan ENVISIA: Consiliul de administrație trebuie să se transforme dintr-un for conservator într-unul foarte agil. ESG-ul nu este o cerință cantitativă, ci una calitativă](http://i0.1616.ro/media/2/2621/40386/21830924/1/gabriela-hartescu.png?width=151)
Adrian Tănase, directorul general al BVB, afirmă că listarea nu e atât de complicată pe cât parte și că sunt solicitate anumite informații pe care orice alt partener care ar intra într-un business le-ar cere în mod normal, subliniind importanța transparenței și a viziunii.
“Antreprenorii ar trebui să se uite cu cu mult mai mult curaj și convingere către această soluție. Noi acum suntem într-o situație pe piața de capital cu foarte mulți bani. Vorbim de investitori locali, instituționali, fonduri de pensii, avem din ce în ce mai mulți investitori de retail, al căror număr a crescut de cinci ori în ultimii ani, avem și investitori străini care funcționează pe piața de capital. Toată această comunitate doar așteaptă niște oportunități. Deci, antreprenorii trebuie să știe că sunt foarte mulți bani în piața de capital pe care ei pot să-i acceseze printr-o pregătire corectă și o prezentare corectă a a business-urilor lor”, precizează acesta.
BVB alături de ENVISIA derulează un program dedicat IMM-urilor – BVB Arena -, prin care își propune să ofere antreprenorilor toate informațiile necesare pentru accesarea capitalului fie prin listare, fie prin alte surse.
“Și ăsta este efortul pe care îl facem, să antrenăm această clasă de antreprenori. Pot spune că am văzut rezultate foarte bune. Dacă ne uităm la numărul de listări din ultimii ani avem pe piața AeRO, care este o piață dedicată IMM-urilor, 40 de listări de acțiuni. Numai în 2021 am avut 20 și ceva de listări și pe piața reglementată cinci listări mari, printre care am avut și o listare istorică. În 2023 Hidroelectrica s-a listat. A fost cel mai mare IPO la nivel european și al 4-lea la nivel global, în valoare de 2 miliarde de euro. Antreprenorii trebuie să interpreteze acesta listare ca fiind una care demonstrează capacitatea Bursei de Valori București de a adresa orice nevoie în ceea ce privește suma ce se dorește atrasă din piața de capital, de la investitori.
Deci, antreprenori nu trebuie să-și pună problema de faptul că nu sunt bani pe piața de capital. Bani sunt foarte mulți pe piața de capital. Ei doar trebuie să înțeleagă cum funcționează piața de capital, ca să poată avea acces la finanțare”, mai spune Adrian Tănase.