Programul de guvernare elaborat de coaliția PSD-PNL-UDMR-Minorități prevede reluarea exploatării zăcămintelor de cuarț de la Uricani, din Valea Jiului, pentru fabricarea de panouri solare și microcipuri, idee promovată public încă din toamna anului trecut de actualul (și viitorul) ministru al Energiei, Sebastian Burduja.
″Sectorul mineritului de cuarț din România, în special în zona Uricani, prezintă oportunități semnificative pentru dezvoltare și inovație. Cuarțul, datorită proprietăților sale unice, are aplicații diverse atât în domeniul energetic, cât și în cel neenergetic. Acest plan se concentrează pe dezvoltarea unui concept de business robust pentru exploatarea, procesarea și comercializarea cuarțului de la Uricani, cu accent pe tehnologii Best Available Technologies (BAT) și ecologice″, scrie în document, analizat de Profit.ro.
Potrivit sursei citate, primul pas necesar pentru dezvoltarea proiectului este preluarea permisului de prospecțiune și a licenței de exploatare pentru zăcămintele de cuarț de la Uricani. Ulterior, va trebui atras un investitor strategic, pentru asigurarea finanțării.
″Aceasta va necesita o analiză detaliată a potențialului geologic și economic, precum și negocieri cu autoritățile relevante. Identificarea și atragerea unui investitor strategic va juca un rol crucial în finanțarea inițială a proiectului. Investiția în tehnologii avansate și ecologice este esențială pentru optimizarea procesului de extracție și minimizarea impactului asupra mediului. Tehnologiile BAT, cum ar fi metodele de extracție non-invazive și sistemele de filtrare avansate, vor asigura eficiență și sustenabilitate. Aceste tehnologii vor contribui, de asemenea, la îmbunătățirea siguranței muncii și la reducerea costurilor operaționale pe termen lung″, se menționează în programul de guvernare.
Acolo se mai vorbește despre construirea de la zero a unei stații de preparare moderne, pentru transformarea cuarțului brut în produse finisate.
″Stația va include facilități pentru curățare, sortare, mărunțire și eventual tratament chimic. Proiectarea acestei stații va ține cont de cele mai înalte standarde de eficiență energetică și protecție a mediului. Diverse metode de procesare vor fi utilizate pentru a transforma cuarțul în produse utilizate în industrie, precum siliciu pentru panouri solare (domeniul energetic) și cuarț pentru microcipuri și optică (domeniul neenergetic)″, mai scrie în program.
Cuarțul a fost exploatat în Valea Jiului pe perimetrul Șiglău-Uricani, până în anii ’90. O licență de exploatare pentru perimetru a fost în vigoare până în 2015, când a fost anulată de către ANRM ca urmare a unei decizii judecătorești. Ultima deținătoare a licenței a fost o societate controlată integral de Astra Asigurări, companie aflată în faliment din 2016.
CITEȘTE ȘI OFICIAL Nissan și Honda confirmă zvonurile și anunță o fuziune în 2025. Honda va deține funcțiile de președinte și CEO. Apare al treilea mare grup auto mondialTerenurile sub care se află zăcământul sunt deținute în coproprietate de către Astra Asigurări și Banca Română de Scont (BRS), aflată de asemenea în faliment, din 2002, sub administrarea Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).
″(...) au fost continuate și demersurile de valorificare a cotelor-părți deținute de BRS din activele (terenuri și drum de acces) situate în zona Șiglău-Uricani, județul Hunedoara, în condițiile în care co-proprietarul Astra Asigurări Reasigurări SA (în faliment) a comunicat faptul că nu mai dorește vânzarea acestora împreună cu BRS″, scrie în raportul anual al FGDB pe 2023.
Potrivit Fondului, terenurile sunt în suprafață de 18,7 hectare, fiind evaluate la circa 5,5 milioane lei.