Taxele pe energie din Europa agravează problemele cu care se confruntă sectorul industrial. Companiile europene din industrie plătesc prețuri la electricitate de două-trei ori mai mari decât cele din SUA

Taxele pe energie din Europa agravează problemele cu care se confruntă sectorul industrial. Companiile europene din industrie plătesc prețuri la electricitate de două-trei ori mai mari decât cele din SUA
scris astăzi, 11:16

Guvernele în căutare de modalități prin care să ajute industriile cu probleme din Europa ar trebui să se uite la taxele mari la energie de pe continent, care erodează competitivitatea Europei, a declarat luni președintele Eurelectric, asociație de profil ce reprezintă industria energiei electrice la nivel european, pentru Reuters.

Uniunea Europeană elaborează un pachet de măsuri pentru a sprijini industriile cu probleme, ce urmează a fi publicat la începutul anului următor, pe măsură ce mari companii din sectorul manufacturier, de la producători auto la producători de oțel, avertizează că vor închide uzine și vor elimina mii de locuri de muncă, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Christine Lagarde spune că BCE este aproape să își atingă ținta de inflație CITEȘTE ȘI Christine Lagarde spune că BCE este aproape să își atingă ținta de inflație

Președintele Eurelectric și directorul general al E.ON, Leonhard Birnbaum a spus că industriile europene mari consumatoare de energie se confruntă cu numeroase probleme, inclusiv faptul că operează pe o piață mult mai fragmentată decât cea din China, precum și faptul că au dificultăți la accesarea de credite, dar cu toate acestea factorii de decizie care vor să le vină rapid în ajutor ar trebui să elimine din prețurile la energie orice costuri care nu au legătură cu structura sectorului.

„Apreciem faptul că state au întotdeauna nevoie de mai mulți bani, dar dacă vrei cu adevărat să faci electrificare atunci nu poți să ai, de exemplu, o povară fiscală supra-proporțională pe electricitate, comparativ cu povara fiscală pe gaze”, a spus Leonhard Birnbaum. „Dacă ești serios cu privire la competitivitatea costurilor, dacă ești serios cu privire la electrificare, cu privire la decarbonizare, cred că trebuie să facem ceva cu privire la acest lucru”, a adăugat Birnbaum.

Companiile europene din industrie plătesc prețuri la electricitate de două-trei ori mai mari decât cele din SUA. Potrivit unui studiu realizat de centrul de reflexie Bruegel, în anul 2023, taxele au reprezentat, în medie 23% din prețurile de retail la electricitate plătite de firmele europene cu un consum mare de energie.

Însă multe din aceste taxe sunt impuse de guvernele naționale, fiind în afara controlului UE. Negocierile dintre statele membre UE, cu privire la o propunere destinată revizuirii regulilor fiscale din UE în favoarea surselor de energie verde, s-au blocat începând din 2021.

UE va publica, la începutul anului următor, un plan referitor la prețuri accesibile la energie. Însă în condițiile în care modificarea taxelor s-a blocat, și o recentă reformă a pieței europene de electricitate nu a fost încă introdusă de guvernele naționale, unii diplomați au ridicat semne de întrebare cu privire la ce poate oferi Bruxelles-ul.

Un oficial de rang înalt dintr-o țară UE a spus că reducerea taxelor ar oferi doar un ajutor „limitat”, și este nevoie de măsuri mai ample pentru a ajuta industriile europene să concureze cu China, de exemplu, reguli la nivelul UE care ar cere ca în procedurile de achiziții publice să fie cumpărate numai produse verzi, realizate local.

FOTO - PREMIERĂ după Revoluție: Statul apelează din nou la deținuți pentru a construi autostrăzi CITEȘTE ȘI FOTO - PREMIERĂ după Revoluție: Statul apelează din nou la deținuți pentru a construi autostrăzi

„Avem instrumente de politică comercială, avem instrumente de politici de concurență…Trebuie să avem în vedere contextul mai amplu”, a spus acest oficial de rang înalt.

Luna trecută, prețurile angro la electricitate în Europa au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul an, chiar dacă rămân cu mult sub vârful atins în 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina și a redus livrările de gaze spre UE.

Uniunea Industriei Energetice – Eurelectric, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor comunitare referitoare la acest domeniu. Eurelectric reprezintă interesele industriei de energie electrică la nivel paneuropean. Asociația include 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de peste 627 miliarde de euro, și acoperă toate problemele majore care afectează acest sector, de la producția de energie electrică și piețele de energie, la rețele de distribuție, clienți, precum și problemele de mediu și dezvoltare durabilă și sustenabilitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa
energie