Programul de guvernare elaborat de coaliția PSD-PNL-UDMR-Minorități dă detalii despre noul sistem de sprijinire a consumatorilor vulnerabili de energie și gaze ce ar urma să fie implementat de la primăvară, când va lua sfârșit actuala plafonare a prețurilor finale.
După cum a relatat Profit.ro, actualul sistem de plafonare a prețurilor finale la energie, care este implementat prin intermediul furnizorilor de profil, va înceta de la 31 martie 2025, după cum prevede legislația în vigoare, iar schema de sprijin pentru consumatorii vulnerabili care va fi aplicată după data respectivă, aflată în prezent în lucru și analiză la nivelul mai multor instituții, va fi finanțată direct și exclusiv de la bugetul de stat.
Programul de guvernare, analizat de Profit.ro, prevede ″elaborarea unui mecanism privind dereglementarea pe baza unui calendar etapizat, cu protejarea consumatorilor și asigurarea unui climat concurențial solid, previzibil, pentru prețuri accesibile la energie electrică și gaze naturale″.
Potrivit sursei citate, se vrea introducerea unui sistem de compensare a costurilor energetice pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile și a combate sărăcia energetică, astfel încât, după plata facturilor la utilități, nicio gospodărie să nu coboare sub pragul sărăciei relative.
În document se propune ajustarea venitului mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, după caz, în funcție de care se acordă ajutorul, din Legea nr. 226/2021.
Se vrea un mecanism flexibil, prin care gospodăriile pot intra sau ieși din schema de ajutor, în funcție de venit și de prețurile energiei, mecanism prin care să se elimine procesul de cerere din partea cetățeanului, reducând încărcătura aparatului de asistență socială din primării, și riscul de excludere a unor beneficiari care s-ar califica pentru ajutor dar care, din varii motive, nu depun cerere. Identificarea beneficiarilor se va face de către stat.
Coaliția propune utilizarea mecanismelor deja testate și implementate de statul român – de exemplu carduri fizice (precum cardurile de vacanță, de alimente sau chiar de energie).
″Propunerea cardurilor energetice înlocuiește plafonarea și compensarea prețurilor la energie. Cardul este distribuit de stat fiecărei gospodării cu minimum un locatar, conform Recensământului 2021 și bazelor de date ale Evidenței Populației. Cardul este alimentat o dată pe an pentru acele gospodării care, în anul anterior, au avut un venit al gospodăriei și cheltuieli estimate cu energia pentru acoperirea nevoilor energetice minimale care, scăzute din venit, rezultă într-un venit rezidual mai mic ca pragul de sărăcie. Suma cu care cardul este alimentat acoperă diferența dintre venitul rezidual și pragul de sărăcie″, scrie în document.
Identificarea gospodăriilor care se califică pentru primirea ajutorului financiar pe cardul de energie și calcularea sumelor aferente este realizată de către instituțiile publice, anual, până la 31 martie. Sumele pot fi reportate pe card de la un an la altul pentru maximum 3 ani; Cardul nu este transmisibil, este asociat unei gospodării cu adresă proprie și poate fi folosit doar pe baza unui act de identitate asociat cu adresa respectivă. Suma de pe card poate fi folosită doar pentru scopuri definite de lege.
″Mecanismul ține cont de structura gospodăriei, deoarece pragul de sărăcie este calculat per adult echivalent″, mai scrie în programul de guvernare.