VIDEO Marcel Ciolacu despre plafonul de impozitare a pensiilor: Vreau să creez un mecanism la fel ca la salariul minim european

VIDEO Marcel Ciolacu despre plafonul de impozitare a pensiilor: Vreau să creez un mecanism la fel ca la salariul minim european
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mai 2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, legat de mărirea plafonului de impozitare a pensiilor, că dorește crearea unui mecanism similar cu cel aplicat în cazul salariului minim, care să se bazeze pe datele de la Institutul de Statistică, în funcție de puterea de cumpărare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"Nu, eu nu vreau să modific nimic. Eu vreau statul român să fie sustenabil și predictibil. Dacă doriți să continuăm discuția pe colțul mesei și când e an electoral sau când cineva dorește să iasă cu ceva favorabil oamenilor, vine și spune: domnule mărim de la 2.000 la 3.000. Eu vreau să creez un mecanism la fel ca la salariul minim european, fiindcă o societate se dezvoltă și e sustenabilă pe o perioadă lungă de timp, când politicul nu intervine în funcție de ceva subiectiv", a afirmat Ciolacu, în legătură cu modificarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 lei la 3.000 lei, scrie Agerpres.

Inspectorii antifraudă nu vor mai purta pistoale, dar rămân în schimb cu spray paralizant, aparate de electroșocuri și bastoane. Primesc și sigilii electronice CITEȘTE ȘI Inspectorii antifraudă nu vor mai purta pistoale, dar rămân în schimb cu spray paralizant, aparate de electroșocuri și bastoane. Primesc și sigilii electronice

El a adăugat că, atunci când s-a stabilit un plafon de 2.000 lei, erau o anumită putere de cumpărare, o anumită inflație, anumite scumpiri, nu era criză energetică.

"Deci, trebuie, în funcție de puterea de cumpărare, acest mecanism să funcționeze singur, nu să vină un prim-ministru să spună: domnule, știți, m-am gândit eu să vă măresc. Nu, vine de la INS, e statistic, la fel ca la salariul minim. Să nu mai decidă Guvernul, împreună cu patronatele, cu sindicatele. Nu, e un mecanism și acel lucru este predictibil, fiindcă, indiferent dacă faci o reformă fiscală, dacă nu închizi întreg lanțul în ceea ce privește sustenabilitatea și predictibilitatea, nu faci nimic, încercăm să găsim mecanismul cel mai bun", a explicat prim-ministrul.

Luni, Marcel Ciolacu declara că, de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica și plafonul peste care se impozitează pensiile, prag care acum este de 2.000 de lei.

Ciolacu a fost întrebat la Realitatea Plus dacă s-a făcut analiza cu privire la impozitarea pensiilor peste 2.000 de lei și dacă aceste pensii vor mai fi impozitate.

"La un moment dat cineva a decis, pe anumiți indicatori presupun, ca peste plafonul de 2.000 să fie o impozitare. Între timp știm foarte bine că nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecție și la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei ... Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag", spunea premierul.

În prezent, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciolac
pensie
impozit