VIDEO Haga - România nu există pe harta ecosistemelor de startup-uri. Ministrul de resort spune, însă, că StartUp Nation a readus printre tineri dorința de porni un business

VIDEO Haga - România nu există pe harta ecosistemelor de startup-uri. Ministrul de resort spune, însă, că StartUp Nation a readus printre tineri dorința de porni un business
scris 11 iun 2019

România se laudă cu 100.00 de specialiști în IT, care aduc circa 6% din PIB-ul național, dar mulți dintre aceștia lucrează pentru marile companii și, statistic, puțini dintre ei au o afacere inovativă în domeniu. Acest lucru este confirmat și de faptul că România nu există în clasamentul mondial al celor mai valoroase ecosisteme de startup-uri și nici în clasamentul celor promițătoare. Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea, spune însă pentru Profit.ro că programul StartUp Nation a trezit spiritul antreprenorial în tineri și promite modificarea legislației privind incubatoarelor de afaceri astfel încât autoritățile locale să fie încurajate să investească și să devină mai ușor parteneri pentru startup-uri.

Ministrul a participat săptămâna trecută la cel mai mare summit pentru startup-uri, Global Entrepreneurship Summit (GES), organizat la Haga de guvernele SUA și Olandei, unde a vorbit în cadrul unui sesiuni de dezbateri privind rolul guvernelor în dezvoltarea ecosistemelor de startup-uri.

Urmărește-ne și pe Google News
CORESPONDENȚĂ DIN HAGA - Români la cel mai mare summit pentru startup-uri: De la aplicații pentru apicultori sau retaileri cu marfa aproape de expirare, la sensori de recuperare fizică sau hardware care ”gândește” CITEȘTE ȘI CORESPONDENȚĂ DIN HAGA - Români la cel mai mare summit pentru startup-uri: De la aplicații pentru apicultori sau retaileri cu marfa aproape de expirare, la sensori de recuperare fizică sau hardware care ”gândește”

Ministrul român a vorbit alături de Dane Stangler, președinte și fondator al Startup Genome, care, începând din 2012, realizează anual un raport al ecosistemelor de startup-uri globale, furnizând potențialilor investitori un ghid important de oportunități, iar antreprenorilor oferindu-le vizibilitate și contacte esențiale pentru dezvoltare. 

Dane Stangler arată că dezvoltarea unor astfel de ecosisteme de startup-uri este esențială pentru economia viitorului, care se dovedește a fi cu totul altfel decât cea tradițională. ”Firme ca Uber, Airbnb au arătat cât de revoluționare pot fi niște startup-uri, cum pot da peste cap o întreagă economie tradițională. Guvernul care nu înțelege că economia tradițională va fi afectată radical și nu încurajează noile forme de inovare economică va pierde pariul cu viitorul”, atenționează Stangler.  

Din acest punct de vedere, România ar trebui să stea bine, pentru că, așa cum spune ministrul Șfefan-Radu Oprea, la Haga, într-o discuție cu Profit.ro, scutirea de impozit a specialiștilor IT, inițiată în guvernarea Năstase, a făcut ca, în prezent, în jur de de 100.000 de IT-iști să contribuie cu 6% în PIB-ul național, la fel ca agricultura.

Clasamentul privind cele mai valoroase ecosisteme de startup-uri realizat de Startup Genome și Global Entrepreneurship Network nu ia însă în calcul România.

CORESPONDENȚĂ DIN HAGA VIDEO Secretarul de stat SUA Pompeo, la summit cu un ministru român: Guvernele să nu mai sugrume mediul de afaceri! Condiții - drept la proprietate, stat de drept, predictibilitate CITEȘTE ȘI CORESPONDENȚĂ DIN HAGA VIDEO Secretarul de stat SUA Pompeo, la summit cu un ministru român: Guvernele să nu mai sugrume mediul de afaceri! Condiții - drept la proprietate, stat de drept, predictibilitate

Cele mai valoroase 5 ecosisteme sunt Silicon Valley, New York City, London, Beijing și Boston, iar în Topul celor 30 se mai regăsesc, pe lângă capitala Marii Britanii, încă 7 orașe europene. Stangler arată că 68% din valoarea economică a ecosistemelor de startup-uri din întreaga lume se regăsește în primele 10 din top.

VIDEO Haga - România nu există pe harta ecosistemelor de startup-uri. Ministrul de resort spune, însă, că StartUp Nation a readus printre tineri dorința de porni un business

România nu intră în calcul nici la ecosisteme promițătoare, care s-ar putea apropia de Top 30, din Europa acestea regăsindu-se în Finlanda și Rusia.

VIDEO Haga - România nu există pe harta ecosistemelor de startup-uri. Ministrul de resort spune, însă, că StartUp Nation a readus printre tineri dorința de porni un business

Ministrul spune însă că România este pe o direcție bună și programe ca StartUp Nation au readus printre tineri tema și dorința începerii unei afaceri proprii.

CORESPONDENȚĂ DIN CHICAGO VIDEO Sfaturi de la fondatorul PowerReviews pentru românii care lansează un startup. \ CITEȘTE ȘI CORESPONDENȚĂ DIN CHICAGO VIDEO Sfaturi de la fondatorul PowerReviews pentru românii care lansează un startup. "Veți trece prin experiențe la limita morții!"

”Vă spun de ce nu existăm pe hartă: dacă ne aducem aminte, înainte să începem programul StartUp Nation 2017, citeam împreună statisticile și vedeam că, atunci, tinerii, numărul celor care doreau să devină antreprenori era aproape zero. 2,2% companii, întreprinderi mici și mijlocii la suta de locuitori în România era cea mai mică cifră din Europa. Atunci, era nevoie de a veni cu un program special, cum este StartUp Nation, și acesta are ca esență, ca mesaj cel mai important, retrezirea, redeșteptarea spiritului antreprenorial și eu zic că lucrul acesta s-a întâmplat, că suntem pe țintă și că StartUp Nation este o poveste de succes, un program de succes. Nu numai numărul celor care au aplicat arată acest lucru, ci faptul că am citit de curând o cercetare sociologică care spunea că 6 din 10 tineri vor să devină antreprenori, ceea ce înseamnă că am readus în discursul public, în discuțiile între tineri, ideea de fi antrepenor, povestea, modelul antrepenorului”, spune pentru Profit.ro ministrul Oprea, care adaugă că programul reprezintă începutul corect al creării ecosistemului de antrepenoriat în România.

Ministrul de resort arată că zonele cu mare potențial de inovare sunt în spațiul centrelor universitare, cum se întâmplă și în alte țări, dar Guvernul are în plan modificarea legislației astfel încât autoritățile locale să poate investi în ideile de afaceri ale tinerilor.

CORESPONDENȚĂ DIN WASHINGTON - Lecția americană: Startup-urile, o urgență națională CITEȘTE ȘI CORESPONDENȚĂ DIN WASHINGTON - Lecția americană: Startup-urile, o urgență națională

”Sunt zone care se dezvoltă foarte bine în România, din păcate nu se dezvoltă egal, pentru că, în general, lucrurile acestea se întâmplă mult mai bine acolo unde nivelul de dezvoltare a afacerilor, în general, este mai mare. Vorbesc acum despre București, vorbesc despre zona Clujului, vorbesc despre zona centrelor universitare, unde este o anumită dinamică, unde sunt tinerii cu idei inventive, unde pot avea acces și la laboratoarele universităților sau, cel puțin, așa ar trebui să se întâmple lucrurile. Cu ce schimbări venim - modificăm Legea incubatoarelor și acceleratoarelor de afaceri pentru a deveni mult mai atractivă, astfel încât autoritatea locală să poată investi, să poată să fie partener. Este un proiect de lege, care acum este în circuitul de avizare interministerială și sper să ajungă în Guvern. Am simplificat foarte mult procesul, erau 9 tipuri de incubatoare de afaceri, vor rămâne 3, astfel încât să fie lucrurile mult mai simple. Eu cred că simplificarea, de asemenea, este extrem de importantă în procesul acesta. Dacă nu este ceva facil, în era digitalizării migrăm imediat spre alte piețe, spre alte țări, unde lucrurile se pot desfășura mai ușor”, a declarat, pentru Profit.ro, ministrul Ștefan-Radu Oprea.

Acesta speră ca proiecte precum laserul de mare putere de la Măgurele să stimuleze de asemenea tinerii cercetători români în demararea unor startup-uri în zona de cercetare și dezvoltare.

Proiectul de modificare de care vorbește ministrul a fost pus în dezbatere publică în primăvara anului trecut, deci de mai bine de un an, dar nu a ajuns încă pe masa Guvernului. Între timp, circa 10.000 de startup-uri primesc anual de la Guvern o alocație financiară nerambursabilă, de maximum 200.000 lei/beneficiar, și, în această limită, de până la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Anul acesta, în programul StartUp Nation au fost depuse și verificate 13.000 de proiecte, fiind așteptate să fie finanțate tot 10.000.

viewscnt
Afla mai multe despre
startup
start-up nation
ecosistem
clasament
antrepenoriat
ministru
oprea
legislatie
incubator
accelerator
afaceri