Retailerul eMAG, deținut de grupul sud-african Naspers și omul de afaceri Iulian Stanciu, vinde depozitul de 120.000 de metri pătrați de lângă comuna Joița, abia deschis, la finele anului trecut, și prezentat drept cel mai mare depozit din Sud-Estul Europei. Construcția a fost scoasă la vânzare la un preț de 50-60 de milioane de euro, ceea ce ar duce randamentul investiției spre 7%, adică peste media pieței, potrivit informațiilor Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Costul de dezvoltare a clădirii a fost de circa 40 de milioane de euro, echivalentul a circa 340 de euro/metru pătrat, ceea ce înseamnă că o vânzare la prețul așteptat de eMAG i-ar aduce retailerului un profit de câteva zeci de milioane de euro. Randamentele investiționale (yield-urile) specifice sectorului industrial-logistic se învârt în jurul a 8,25%, însă eMAG vizează un preț spre 7%, ceea ce face proprietatea scumpă.
Eventualul cumpărător are posibilitatea extinderii depozitului existent pe terenul rămas disponibil din cele 60 de hectare de care dispune proprietatea. Printre cumpărători s-ar putea număra dezvoltatorul belgian de spații logistice WDP sau un fond de investiții nou pe piața locală, potrivit informațiilor Profit.ro
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Explorăm vânzarea și închirierea înapoi pe o perioadă lungă (sale&lease back). Noi am construit acest depozit cu două obiective: calitate foarte bună, necesară prestării unor servicii bune, și reducerea costurilor. Am îndeplinit aceste obiective, iar acum vrem să eliberăm banii investiți aici pentru a-i investi în businessul nostru de bază, în extindere și dezvoltare de proiecte noi“, confirmă, contactat de Profit.ro, Iulian Stanciu, CEO-ul eMAG.
La inaugurarea depozitului, reprezentanții retailerului au anunțat că acesta este cel mai mare depozit din Sud-Estul Europei, având o capacitate de două milioane de produse. Aici lucrează 850 de angajați.
Depozitul este dedicat produselor voluminoase medii și mari (televizoare, mașini de spălat, frigidere, aspiratoare, etc.). Pe lângă spațiul de depozitare, o bună parte din investiție a fost alocată pentru tehnologia de sortare automatizată și predare. În vârful de activitate, 200 de camioane cu marfă pot fi încărcate zilnic la depozit.
Depozitul este construit într-o zonă cu acces la autostradă, la ieșire din București, în județul Giurgiu, în apropierea depozitului pe care Network One Distribution (NOD), deținută integral de Iulian Stanciu, îl are în CTPark Bucharest West. NOD are închiriați circa 44.000 de metri pătrați în două clădiri ale CTP.
Companie românească fondată în 2001, eMAG este un pionier al pieței de comerț online din România și a devenit un lider cu prezență în Bulgaria, Ungaria și Polonia. eMAG este administrat de Dante International, acționarii companiei fiind grupul sud-african Naspers și omul de afaceri Iulian Stanciu, cu o participație sub 23%.
Proprietarii de depozite din România au avut o surpriză pe final de an, când au reușit să închirieze 60% din suprafața de 500.000 de metri pătrați contractată pe parcursul întregului an, însă încetinirea consumului și lipsa unor proiecte suficient de mari ar putea rupe nivelul record de închirieri înregistrat în ultimii trei ani consecutiv.
Stocul modern de spații industriale din România a depășit la sfârșitul anului trecut 3,75 milioane de metri pătrați, peste 1,9 milioane de metri pătrați fiind construiți în jurul Bucureștiului. În 2018, au fost finalizate proiecte totalizând mai mult de 400.000 metri pătrați de spații industriale și logistice. Cele mai mari proiecte finalizate în 2018 includ CTPark Bucharest West (115.000 metri pătrați), WDP Pitești (60.000 metri pătrați) și P3 (55.000 metri pătrați). La finele anului 2018, rata de neocupare s-a menținut la un nivel redus de sub 5% având în vedere numărul redus de proiecte speculative.