O curte federală de apel din Statele Unite a respins cererea statului român de punere în aplicare a două decizii din 2022 ale Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), prin care României i s-a interzis să execute un verdict din 2013 al Tribunalului Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, conform datelor Profit.ro.
Verdictul ICSID obliga autoritățile de la București să le plătească fraților Micula, investitori suedezi, despăgubiri de peste 356 de milioane de dolari, plus dobânzi, pentru retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investițiilor prin facilități fiscale, cu patru ani înainte de expirarea acesteia, prevăzută pentru 2009, relevă datele Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Statul român le-a plătit celor 2 antreprenori, în 2019, peste 912 milioane lei (circa 215 milioane dolari) din despăgubirile dictate de ICSID, rămânând însă de achitat mai mult de 140 milioane dolari, plus dobânzi.
Anterior, Comisia Europeană a considerat că plata acestor despăgubiri de către România reprezintă ajutor de stat ilegal din perspectiva legislației UE și a interzis achitarea acestora, poziție confirmată ulterior, în urmă cu 2 ani, de către CJUE. În baza acestor decizii, statului român i s-a ordonat și recuperarea sumelor plătite deja.
În schimb, investitorii au deschis mai multe procese, în diferite jurisdicții, inclusiv în SUA, pentru punerea completă în executare a deciziei ICSID din 2013.
La procesele din Statele Unite, România a încercat să argumenteze că tribunalele americane nu sunt îndreptățite să judece speța, întrucât Tratatul bilateral de protejare reciprocă a investițiilor dintre România și Suedia, cu tot cu clauzele privind arbitrarea disputelor la ICSID, a fost declarat invalid din perspectiva legislației UE.
CITEȘTE ȘI Alro vinde mai mult, profitând de sancțiunile impuse Rusiei. Compania începe, totuși, anul tot pe pierdereNumai că judecătorii americani au respins argumentul, arătând că disputa cu frații Micula datează din 2005, când România nu era încă membră a UE și, deci, nu i se aplicau normele Uniunii. Guvernul român a retras atunci schema de ajutor de stat de care beneficiau reclamanții tocmai ca parte a demersurilor de implementare a acquis-ului comunitar, în perspectiva aderării.
Acum, o curte federală de apel a reconfirmat această poziție, respingând solicitarea României de a aplica retroactiv deciziile UE privind invaliditatea Tratatului România-Suedia și a Convenției ICSID, decizii care, în argumentația Bucureștiului, ar fi anulat verdictul arbitral din 2013 și ar fi lăsat fără obiect procesele intentate de frații Micula pentru punerea în executare a acestuia, relevă documentul văzut de Profit.ro.