USR și UDMR vor să scadă TVA la pastă de dinți, deodorante și tampoane, pe motiv că românii sunt codași în Europa la igienă personală

USR și UDMR vor să scadă TVA la pastă de dinți, deodorante și tampoane, pe motiv că românii sunt codași în Europa la igienă personală
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 15 mai 2024

Zeci de parlamentari USR și UDMR au inițiat un proiect legislativ pentru aplicarea unei cote reduse de TVA, de doar 9%, la produse din pachetul de igienă de bază, cum ar fi tampoane igienice și tampoane interne de uz feminin, șervețele și scutece pentru copii, scutece pentru adulți, pastă de dinți, deodorante corporale și săpunuri de toaletă personală. Motivul invocat de inițiatori este că România se află pe un loc codaș în Europa în ceea ce privește igienă personală. "Statisticile spun ca folosim de 4 ori mai puțin săpun decât vesticii, 63% dintre români nu se spală pe dinți, iar 4% din populația de la oraș nu s-a spălat niciodată pe dinți", atrag atenția parlamentarii celor două partide.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Cota generală de TVA este de 19%.

De ce este important: TVA este una dintre cele mai importante surse de venituri la bugetul statului, iar în ultimii ani guvernele au acționat pentru consolidarea bazei de impozitare prin eliminarea sau restrângerea de excepții și regimuri fiscale favorabile, inclusiv la TVA. De anul acesta, s-a introdus aplicarea cotei standard de TVA pentru alimente cu zahăr adăugat (peste 10g/100g produs) și creșterea cotei de TVA de 5% la 9% pentru dreptul de utilizare a facilităților sportive, pentru livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență etc.

De asemenea important: Deși veniturile sunt până în prezent în grafic, bugetul statului este sub presiune din cauza cheltuielilor, iar această presiune va crește odată cu aplicarea noilor legi privind pensiile și salarizarea în sectorul bugetar, prevăzute în PNRR. O reducere de TVA cum cer inițiatorii proiectului ar fi în contradicție cu nevoia de consolidare fiscală.

EXCLUSIV Cele mai puține microîntreprinderi începând din 2012 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cele mai puține microîntreprinderi începând din 2012

Întrucât aplicarea măsurilor propuse prin inițiativa legislativă are implicații asupra bugetului de stat, inițiatorii au cerut Guvernului  să comunice un punct de vedere, precum și informații privind implicațiile bugetare generate.

Ce propun parlamentarii USR și UDMR

Prin prezenta inițiativă legislativă dorim să reglementăm încadrarea produselor de igienă de bază în categoria celor pentru care se aplică cota redusă de TVA de 9%. Din pachetul de igienă de bază fac parte următoarele:

  • tampoane igienice și tampoane interne de us feminin, șervețele și scutece pentru copii, scutece pentru adulți (articole pentru incontinență), încadrate la codul NC 9619;
  • pastă de dinți, încadrată la codul NC 3306 10;
  • deodorante corporale și antisudorifice, încadrate la codul NC 3307 20;
  • săpunuri de toaletă personală, încadrate la codul NC 3401 11;

Argumentele inițiatorilor

"În prezent. România se află pe un loc codaș în Europa în ceea ce privește igienă personală. Statisticile spun ca folosim de 4 ori mai puțin săpun decât vesticii, 63% dintre români nu se spală pe dinți, iar 4% din populația de la oraș nu s-a spălat niciodată pe dinți.

ANAF și Vama cumpără mașini de peste 9 milioane de euro pentru e-Sigiliu CITEȘTE ȘI ANAF și Vama cumpără mașini de peste 9 milioane de euro pentru e-Sigiliu

De asemenea. România este pe primul loc în Europa la numărul de cazuri de TBC, iar Hepatita A este larg răspândită. Aceste tipuri de boli care ar putea fi prevenite cu o igienă de bază corespunzătoare sunt numeroase. Esențial pentru prevenirea și încetarea transmiterii acestor boli, care sunt eradicate în alte state, este spălatul pe mâini cu apă și săpun.

În conformitate cu modificările recente din anul 2023 ale Directivei TVA, Statele Membre UE au libertatea de a aplica cote reduse de TVA de minim 9% pentru produse de igienă de baza, inclusiv pentru cele de igienă menstruală.

Considerăm că includerea produselor de igienă personală de bază în categoria de produse pentru care se aplica TVA 9% reprezintă o necesitate pentru a încuraja accesul oamenilor la o sănătate mai bună printr-o atenție mai sporită la propria igienă și curățenie, prin asigurarea unor prețuri mai mici.

De asemenea, în ce privește produsele de igienă feminină, este important de știut că în România sunt aproximativ 4,8 milioane de femei pentru care menstruatia este o realitate lunară. Cu toate acestea, perioada menstruală este în continuare învăluită în rușine și stigmat, iar accesul la produse de igienă este, chiar și în anul 2024, un lux pentru anumite categorii de oameni. Produsele de care au nevoie femeile în această perioadă sunt costisitoare, de aceea, multe dintre ele nu își permit să le cumpere, deși au nevoie de ele.

Menționăm, de exemplu, că pe segmentul de igienă intimă a fetelor dezavantajate există deja o petiție a societății civile cu peste 60.000 de semnatari care susțin acordarea de sprijin pentru procurarea produselor de igienă intimă, bazat pe activitatea organizațiilor Pe Stop și Iele Sânziene și proiectele pilot din câteva UATuri și mișcarea #impreunăpentrufete care susține adoptarea acestora la nivel național, ca în Noua Zeelandă, Scoția, Spania și alte țări.

ULTIMA ORĂ Hidroelectrica a dat în judecată Fiscul pentru supraimpozitare retroactivă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Hidroelectrica a dat în judecată Fiscul pentru supraimpozitare retroactivă

În numeroase state europene, TVA pentru produsele de igienă personală au rate de TVA reduse, tocmai pentru a susține accesul populației la o igienă și o sănătate adecvată, având în vedere că problema igienei personale nu doar că afectează un număr semnificativ de persoane, dar și pentru că este legată direct de demnitatea acestora, având impact inclusiv asupra stimei de sine.

  • Austria 10% - Redusă de la 20%
  • Belgia 6% - Redusă de la 21%
  • Croația 13% - Redusă de la 25%
  • Franța 5,5% - Redusă de la 20%
  • Germania 7% - Redusă de la 19%
  • Irlanda 0% - Redusă de la 23%
  • Luxembourg 3% - Redusă de la 17%
  • Polonia 5% - Redusă de la 23%
  • Portugalia 6% - Redusă de la 23%
  • Slovenia 9,5% - Redusă de la 22%
  • Spania 4% - Redusă de la 10%"
viewscnt
Afla mai multe despre
tva
igiena
pasta de dinti
deodorant
tampoane
usr
udmr