Partidul Social Democrat (PSD), aflat la guvernare, s-a înscris la masa credală a companiei de stat strategice de apărare cu profil aeronautic Romaero, intrată în insolvență în ianuarie, societate controlată de Ministerul Economiei, condus în prezent de ministrul PSD Ștefan-Radu Oprea, totodată senator social-democrat.
PSD revendică o creanță în valoare totală de 1,583 milioane lei asupra Romaero, din care administratorul judiciar al companiei a acceptat suma de 1,438 milioane lei, în urma verificării actelor în baza cărora a fost formulată cererea social-democraților, potrivit documentelor insolvenței Romaero, analizate de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Social-democrații sunt reprezentanți în această speță de firma MP Partners a avocatului Viorel Mocanu, care este și reprezentantul PSD în Biroul Electoral Central constituit pentru alegerile locale de luna viitoare.
Contactați de Profit.ro pentru explicații și detalii privind sursa de proveniență a creanței PSD asupra Romaero, nici Mocanu și nici purtătorul de cuvânt al partidului, senatorul Lucian Romașcanu, nu au transmis vreun răspuns până în momentul publicării acestui articol.
În urmă cu circa 1 an și jumătate, în decembrie 2022, PSD și-a cumpărat sediul din cartierul bucureștean Băneasa, cu tot cu curtea aferentă, de la Romaero. Social-democrații au achiziționat imobilul la o licitație organizată de companie, contra sumei de 17,612 milioane lei cu tot cu TVA, echivalentul a circa 3,57 milioane euro, la cursul mediu BNR din luna respectivă. Prețul de pornire fusese de aproximativ 3 milioane euro.
CITEȘTE ȘI FOTO Operațiuni complexe pe șantierul pasajului Solventul, unde se montează tunelul sub-feroviarTabelul preliminar de creanțe al Romaero include datorii recunoscute în cuantum total de peste 851 milioane lei, din care mai mult de jumătate (466,19 milioane lei) reprezintă restanțe bugetare către Fisc.
Alți creditori majori sunt BCR (peste 111 milioane lei, creanță garantată cu ipoteci pe clădiri și terenuri), CEC Bank (peste 80 milioane lei, creanță garantată) și omul de afaceri Cristian Sindie (peste 77 milioane lei, creanță chirografară, rezultată dintr-un litigiu despre care Profit.ro a relatat aici).
CITEȘTE ȘI Despăgubire uriașă plătită anul trecut după ce o locuință asigurată a luat foc. Este cea mai mare sumă din ultimii 5 aniPierderea mai multor contracte-cheie, printre care cel de mentenanță de avioane civile cu operatorul aerian Ryanair și cel de producție de componente cu Britten-Norman, în toamna lui 2022, la puțin timp după aprobarea de către Guvern a modificării planului de restructurare operațională a companiei, suspendarea unor autorizări, instabilitatea conducerii și plecările de angajați înalt calificați sunt enumerate în mod oficial printre cauzele intrării în insolvență a Romaero.
La 30 noiembrie 2023, Romaero avea în patrimoniu active totale în valoare de peste 900 milioane lei, din care terenuri și construcții de mai mult de 700 milioane lei. Romaero a terminat primele 11 luni din 2023 cu pierderi de 85,73 milioane lei, cu aproape 60% mai mari decât cele din întregul an 2022, la venituri totale de circa 157 milioane lei, în scădere cu 14%.