ULTIMA ORĂ Comisia Europeană cere reducerea pragului pentru microîntreprinderi la 88.500 euro, cât e nivelul pragului TVA

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană cere reducerea pragului pentru microîntreprinderi la 88.500 euro, cât e nivelul pragului TVA
Marius Oncu
Marius Oncu
scris astăzi, 15:25

Comisia Europeană va solicita, într-o scrisoare pe care o va transmite Guvernului privind jaloanele neîndeplinite din PNRR, că pragul pentru încadrarea la impozitarea pentru microîntreprinderi trebuie redus de la 500.000 de euro pe an în prezent la pragul de TVA, de 88.500 euro pe an, au declarat surse guvernamentale.

Romania ar pierde circa 300 de milioane de euro daca alege sa nu impună această nouă restricție la regimul micro.

Urmărește-ne și pe Google News

Reducerea la 88.500 de euro a pragului pentru micro sau păstrarea actualului prag și, implicit, neîndeplinirea jalonului și pierderea banilor, este o decizie politică.

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
ULTIMA ORĂ DOCUMENT Proiectul PSD privind avansul care poate fi solicitat cumpărătorului de către un dezvoltator imobiliar. Limită de avans, chiar și cu asigurare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Proiectul PSD privind avansul care poate fi solicitat cumpărătorului de către un dezvoltator imobiliar. Limită de avans, chiar și cu asigurare

Premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că trebuie luată o decizie politică privind reducerea pragului de impozitare la microîntreprinderi, inclusiv renunțarea la această măsură cerută de Comisia Europeană și, în consecință, pierderea unei sume din cererea de plată nr. 3 din PNRR. Șeful Executivului a mai arătat că României îi vor fi reținute temporar, între 6-8 luni, și alte sume până la rezolvarea situației reclamate tot de Bruxelles cu privire la selectarea dremnitarilor în conducerile companiilor de stat.

După cum a relatat Profit.ro, reprezentanții Comisiei au adoptat o poziție fermă și au cerut reducerea plafonului de venituri anuale în care o firmă trebuie să se încadreze pentru a putea beneficia de impozitare în regim de microîntreprindere. Aceste plafon este acum situat la 500.000 de euro, iar coaliția de guvernământ, aflată în fața alegerilor parlamentare și prezidențiale, nu dorește să adopte o astfel de măsură în prezent.

Regimul microîntreprinderilor face parte din jalonul 206, care este inclus în cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de aproape 2,7 miliartde euro, și rămâne încă în discuție cu Comiisa. Acest jalon vizează revizuirea Codului fiscal ”în vederea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi. Reducerea dispozițiilor speciale începe în T1 2023 și este finalizată până în T4 2024”, arată jalonul respectiv din PNRR.

Numărul microîntreprinderilor românești a scăzut deja la cel mai redus nivel din 2012, a arătat o analiză Profit.ro, însă nici acest nivel nu este suficient pentru a mulțumi Comisia Europeană.

Ciolacu - nou mesaj legat de informațiile privind majorarea TVA CITEȘTE ȘI Ciolacu - nou mesaj legat de informațiile privind majorarea TVA

Restricțiile aplicate anul acesta de Guvern la impozitarea în regim de microîntreprindere, cum ar fi o impozitare mai ridicată pentru unele activități, limitarea la 1 a numărului de microîntreprinderi în care un actionar poate deține peste 25% și stabilirea plafonului de 500.000 de euro în cazul întreprinderilor legate, au determinat o scădere puternică, cu 81.982 (16,5%), a numărului de firme active care încă aplică acest regim de impozitare, potrivit calculelor Profit.ro pe baza datelor primite de la ANAF și Ministerul Finanțelor. Astfel, la începutul lunii mai, numărul de microîntreprinderi active era de 413.466 firme, în scădere de la 495.448 în decembrie. O nouă scădere, deși nu e clar de ce amploare, poate fi înregistrată ca urmare a condiționarii regimului de micro de depunerea situațiilor financiare anuale. Un număr mai mic de microîntreprinderi a fost înregistrat doar la finalul anului 2012.

Guvernul a adus anul acesta o serie de clarificări în ce privește unele restricții impuse microîntreprinderilor (referitor la înreprinderile legate), motiv pentru care a fost necesară amânarea termenului pentru depunerea Declarației 700 (pentru ieșirea din sistemul de impozitare al microîntreprinderilor) la data de 15 aprilie 2024, în loc de 31 martie în mod obișnuit. Situația ulterioară datei de 15 aprilie reflectă impactul restricțiilor introduse de anul acesta.

Numărul total de microîntreprinderi (inclusiv firmele inactive) a coborât cu 73.389, de la 692.440 la finele anului trecut la 619.051 pe data de 22 aprilie (data pentru care ANAF a furnizat Profit.ro datele).

Este important de precizat că scăderea cu 81.982 a numărului de microîntreprinderi active (sau cu 73.389 a numărului total de microîntrteprinderi) nu înseamnă că absolut toate aceste firme au fost închise. Situația din anii precedenți arată că o parte semnificativă a microîntreprinderilor care pierd acest regim favorabil de impozitare își continuă activitatea ca plătitori de impozit pe profit.

Deși scăderea cu peste 80.000 a numărului de micro active este una de amploare, cel mai probabil nu este suficientă pentru a mulțumi Comisia Europeană.

Reprezentanții Comisiei s-au aflat în martie la București pentru discuții legate de implementarea PNRR, unul dintre jaloanele neîndeplinite care au ridicat cele mai mari probleme fiind cel referitor la reducerea ariei de aplicabilitate a regimului micro. Comisia a considerat că măsurile luate de Guvern nu sunt suficiente pentru a determina o reducere suficientă a numărului de micro.

Cele două părți au convenit ca plafonul de venituri anuale în care o firmă trebuie să se încadreze pentru a putea beneficia de impozitare în regim de microîntreprindere să rămână în discuție între experții Comisiei Europene și cei ai României, ca parte a evaluării cererii de plată numărul trei din PNRR. Potrivit informațiilor Profit.ro, reprezentanții Comisiei au adoptat o poziție rigidă în privința reducerii plafonului, aflat la 500.000 de euro, în timp ce Guvernul nu dorește să adopte o astfel de măsură în această perioadă, din cauza alegerilor.

Guvernul trebuiesă negocieze cu CE un nou program de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar (conform noului cadru care a intrat în vigoare din acest an). România intră în aceste negocieri de pe o poziție foarte slabă, cu un deficit (în termeni ESA) de 6,6% din PIB în 2023, în creștere de la 6,3% în 2022, deși ar fi trebuit să scadă.

viewscnt
Afla mai multe despre
prag microintreprinderi
impozit
comisia europeana