Federația Europeană a Traderilor de Energie (European Federation of Energy Traders - EFET), cea mai importantă organizație de profil de pe continent, cere Guvernului României să suspende de urgență aplicarea taxei ANRE de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, introdusă de anul acesta prin OUG nr. 114/2018.
Taxa, care oficial poartă numele de contribuție bănescă, a fost majorată prin OUG de 20 de ori față de nivelul din 2018, respectiv de la doar 0,1 la 2% din cifra de afaceri anuală a deținătorilor de licențe.
"EFET consideră că OUG nr. 114/2018, intrată în vigoare pe 29 decembrie 2018, trebuie suspendată de urgență. Ordonanța va avea efecte adverse asupra pieței de electricitate din România, asupra consumatorilor români, precum și asupra bunăstării sociale a țării", se arată într-un comunicat al Federației.
Potrivit sursei citate, actul normativ a fost implementat fără niciun fel de consultare prealabilă cu părțile interesate, fără niciun studiu de impact și duce la majorarea cu nu mai puțin de 2.000% a contribuțiilor bănești către ANRE percepute din cifrele de afaceri ale companiilor cu licențe în sectorul energiei.
"Conform informațiilor disponibile, principiul ordonanței este că contribuția financiară care va fi plătită în 2020 de către operatorii afectați va fi calculată retroactiv pe veniturile din 2019, care, în schimb, provin în cea mai mare parte din tranzacțiile încheiate în 2018. Efectele măsurilor din ordonanță, dacă aceste măsuri nu vor fi suspendate, vor fi devastatoare. Mai exact, aceste măsuri vor reprezenta o serioasă barieră la intrarea pe piață, vor compromite lichiditatea și concurența, vor duce la scumpirea energiei atât pe piețele angro, cât și la consumatorii finali și, în cele din urmă, vor reduce bunăstarea socială generală a țării. Reiterăm necesitatea suspendării urgente a ordonanței și rămânem deschiși la dialog cu Guvernul României și cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE)", mai afirmă EFET.
Organizația numără peste 100 de companii cu activități de trading de energie din mai mult de 28 de țări din Europa, în frunte cu cele mai mari nume ale industriei, precum Enel, Engie, E.ON, CEZ, EDF, Eni, OMV, Gazprom sau Repsol, sau divizii de tranzacționare de mărfuri ale marilor instituții financiare internaționale, cum ar fi Goldman Sachs, Citi, Allianz sau Societe Generale. Singura companie românească din Federație, cu statut de membru asociat, este Romgaz.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ: Un Brexit fără acord va scumpi importurile României din Marea Britanie cu până la 18%, implicații serioase pentru transportul rutier
În anii anteriori, EFET s-a mai pronunțat public în mod critic asupra unor măsuri legislative inițiate de autoritățile de la București în sectorul energetic, cum ar fi interzicerea încheierii de contracte bilaterale în electricitate, prin obligația impusă producătorilor de a oferta toate cantitățile disponibile pe piața concurențială, în mod transparent, public, centralizat și nediscriminatoriu, sau impunerea existenței unei singure platforme centralizate de tranzacționare a gazelor naturale, ideea la care s-a renunțat în cele din urmă.
ANRE a elaborat și pus recent în dezbatere publică mai multe proiecte de ordine care transpun în legislația secundară modificările aduse de OUG nr. 114/2018 în sectorul energetic, printre care o metodologie de aplicare a contribuției financiare de 2% din cifra de afaceri a companiilor din energie.
Potrivit documentului citat, titularii de licențe vor comunica ANRE până pe 20 februarie, prin scrisoare oficială, valoarea cifrei de afaceri estimate a fi realizată în anul precedent din activitățile ce fac obiectul licențelor detinute. În cazul în care titularii de licențe nu respectă termenul, ANRE calculează contribuția datorată pe baza ultimei cifre de afaceri raportate la Ministerul Finanțelor Publice. Cu alte cuvinte, pentru toate afacerile companiei. Spre exemplu, dacă OMV Petrom nu raportează estimarea până pe 20 februarie, va plăti 2% inclusiv pe cifra de afaceri de pe segmentul petrolier și de rafinare. Pentru titlularii de licențe a căror contribuție bănească este superioară nivelului de 5.000 lei, aceasta poate fi achitată în rate trimestriale egale.
CITEȘTE ȘI FOTO Canada cumpără o carte rară care i-a aparținut lui Adolf HitlerConsilierul de stat Darius Vâlcov a declarat, în conferința de presă de după ședința de Guvern în care a fost adoptată OUG nr. 114/2018, că impozitul de 2% va fi folosit pentru ajutoarea consumatorilor vulnerabili de curent și gaze. "Dacă planurile Guvernului și ale coaliției de guvernare vor fi duse la bun sfârșit, această taxă de 2% va fi folosită în viitor pentru a ajuta consumatorul vulnerabil", a declarat Vâlcov.
În aceeași conferință de presă, Vâlcov a precizat, răspunzând unei întrebări, că banii nu vor merge la bugetul de stat, ci vor rămâne la ANRE. "Nu se scot banii de la ANRE. Coaliția de guvernare, împreună cu Guvernul, gândesc un mecanism astfel încât acești bani să fie îndreptați spre consumatorii vulnerabili", a explicat consilierul de stat.
El a fost completat de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. "Adică acele scheme de sprijin pentru acești consumatori vulnerabili. În luna ianuarie, ANRE vine și propune o astfel de schemă de finanțare. Sursele de finanțare, iată, există, astfel încât să fie un astfel de sprijin", a adăugat Teodorovici.