Hidroelectrica a anulat, pentru a doua oară la rând, licitația de atribuire a contractului de retehnologizare a amenajării hidroenergetice de la Vidraru, contract estimat la 94 milioane de euro, inclusiv TVA. Ca și la prima anulare, din primăvara anului 2017, argumentul oficial este că a primit doar oferte inacceptabile și/sau neconforme cu specificațiile din caietul de sarcini.
Pe de altă parte, Hidroelectrica, controlată de statul român prin Ministerul Energiei cu 80% din acțiuni, este printre companiile energetice cele mai lovite de OUG 114/2018, care îi reimpune să își vândă aproape două treimi din producție la preț reglementat, majorează contribuția bănească către ANRE de 20 de ori, de la 0,1% la 2% din cifra de afaceri, și obligă companiile de stat să cedeze la buget peste o treime din rezervele lor financiare care, la finalul anului trecut, nu erau angajate, prin contracte de achiziție, pentru a fi utilizate ca surse proprii de finanțare, măsuri de natură să descurajeze investițiile.
În urmă cu un an, compania a primit două oferte.
Una dintre acestea, conform informațiilor Profit.ro, a venit de la consorțiul format din compania românească Romelectro și producătorul sloven de turbine hidro Litostroj Power. Acesta este parte a holdingului Energo-Pro, cu sediul la Praga, controlat de Jaromir Tesar, unul dintre cei mai bogați oameni din Cehia, creditat, conform ultimelor date, cu o avere de 351,3 milioane euro.
Holdingul are operațiuni în Republica Cehă, unde deține două hidrocentrale, Bulgaria (14 hidrocentrale, o rețea de distribuție de electricitate și un trader de energie), Turcia (5 hidrocentrale în funcțiune și 2 aflate în construcție) și Georgia (15 hidrocentrale, 1 centrală pe gaze și 2 rețele de distribuție).
Din consorțiu mai fac parte, ca subcontractori sau terți susținători, o altă companie cehă din grupul Energo-Pro, CKD Blansko Engineering, specializată în cercetare, proiectare, inginerie și design, producătorul spaniol de echipamente energetice Indar Electric, precum și firmele românești Electromontaj Carpați Sibiu, controlată de Romelectro, Simtech International din București, deținută de Gabriel și Adriana Tănăsescu, și Butan Grup SRL a omului de afaceri gălățean Jorj Butan.
Cealaltă ofertă a fost depusă de PowerChina Huandong Engineeering Corporation, companie de stat din China care s-a numărat și printre potențialii investitori interesați de proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnița. Compania are peste 6.000 de angajați și, pe lângă China, mai derulează operațiuni în Turcia, Vietnam, Nigeria, Kenya și Etiopia.
Unul dintre subcontractorii companiei de stat chineze este Eximprod Grup din Buzău, firmă specializată în automatizări energetice și controlată în proporții egale de omul de afaceri Vasile Dominte, unchiul lui Sebastian Ghiță, și de Gheorghe Manole. Celălalt este compania Energotech din București, deținută de Mihai, Cristian și Florian Cojocaru, contractor al mai multor companii energetice românești, printre care Nuclearelectrica, Transelectrica și Electrica SA.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Ordonanța 114 transformă România în importator net de energie. Se anunță vremuri grele pentru producătorii autohtoniFață de prima licitație organizată de Hidroelectrica pentru retehnologizarea Vidraru, ulterior anulată, de pe lista de ofertanți au dispărut nume grele, precum compania rusă specializată în construcții și lucrări inginerești pentru sectorul energetic Power Machines, controlată de miliardarul Alexei Mordașov, care a pierdut anul trecut poziția de cel mai bogat om din Rusia, prin intermediul grupului Severstal, și gigantul chinez de stat Power Construction Corporation of China, cu venituri anuale de peste 50 miliarde de dolari.
Contractul de lucrări "Retehnologizare amenajare hidroenergetică Vidraru" scos la licitație de Hidroelectrica presupunea lucrări de execuție – montaj la întregul ansamblu de echipamente mecanice, hidromecanice și electrice din centrala hidroelectrică și din barajul de la Vidraru, plus integrarea instalațiilor deja modernizate. De asemenea, sunt cerute servicii de expertizare, proiectare și inginerie pentru fiecare dintre unitățile tehnice funcționale ce fac parte din obiectivul de investiții, precum și activitățí de project management constând în coordonarea lucrărilor, serviciilor, activităților de achiziție, fabricare, procurare, livrare, testare, verificare și punere în funcțiune, în vederea realizării unui contract de retehnologizare „la cheie”, potrivit fișei de date a achiziției.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statul refuză să majoreze capitalul filialei SMART SA a Transelectrica și să-i garanteze un împrumut de la bancă. Urmează insolvența?Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util. Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh, într-un an hidrologic mediu.