Datoria publică a depășit, probabil, pragul de 50% din PIB în iulie, în contextul în care Guvernul a împrumutat la începutul lunii 3,5 miliarde de euro (17,2 miliarde lei) de pe piața externă. Ieșirea pe piața externă a fost motivată și de nevoia de a-și acoperi necesarul de finanțare în contextul unor luni în care a împrumutat mai greu de pe piața internă. Ministerul Finanțelor a anunțat că datoria publică la finalul lunii mai s-a situat la 49,7% din PIB, în scădere ușoară de la 49,9% din PIB în aprilie. Scăderea a survenit în contextul revenirii economiei, dar și ca urmare a împrumuturilor lunare mai reduse pe piața internă, unde cererea pentru datoria statului este temperată.
O scădere ușoară a îndatorării poate fi și pentru luna iunie, urmată de o creștere substanțială în iulie.
Cum suma de 3,5 miliarde de euro (17,2 miliarde de lei) atrasă în iulie reprezintă circa 1,6% din PIB, la care se mai adaugă câteva miliarde de lei atrase de pe piața internă în iunie și iulie (în iunie Guvernul a luat 4,2 miliarde lei, iar pentru iulie a anunțat un plan de 5,3 miliarde lei), îndatorarea va trece, probabil, de pragul de 50%.
Îndatorarea ar mai putea coborî temporar sub 50% din PIB în cursul acestui an, în funcție de cum își face Guvernul calendarul pentru planul de împrumuturi, dar și în funcție de evoluția economiei și impactul pandemiei de coronavirus.
Pentru 2021, Guvernul a estimat, în Strategia fiscal-bugetară, publicată la începutul anului, o îndatorare de 51,8% din PIB, față de 47,3% anul trecut. Un document mai recent, Programul de convergență, din luna mai, estimează îndatorarea la final de an la 50,8%.
Datele privind datoria publică la nivelul lunii iulie ar trebui să fie publicate de către Ministerul Finanțelor în septembrie.