Finanțele au împrumutat 3 miliarde de euro de la UE cu dobândă 0 și se așteaptă la "costuri avantajoase" și la împrumuturile prin PNRR

Finanțele au împrumutat 3 miliarde de euro de la UE cu dobândă 0 și se așteaptă la "costuri avantajoase" și la împrumuturile prin PNRR
scris 13 iul 2021

Ministerul Finanțelor se așteaptă la "costuri avantajoase" pentru împrumuturile pe care statul le va primi prin Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR), după ce în decembrie anul trecut a primit de la UE 3 miliarde de euro cu dobândă "0" prin programul SURE, iar Comisia Europeană s-a împrumutat în iunie în cadrul programului NextGenerationEU, din care face parte și PNRR, la costuri foarte avantajoase, de 0% pe maturitățile de cinci și zece ani, iar pe 30 de ani la 0,7%. În timp ce UE are dobândă zero la împrumuturi pe 10 ani, România are un cost în jurul a 2%, indică date analizate de Profit.ro.

În cadrul PNRR, România va avea acces la fonduri de 29,2 miliarde euro, din care 14,2 miliarde de euro sunt granturi, adică bani care nu se dau înapoi, și 14,9 miliarde de euro împrumuturi.

Urmărește-ne și pe Google News

Dobânda în cazul împrumuturilor este cea la care se va împrumuta Comisia Europeană, la care se adaugă unele costuri reduse privind administrarea emisiunii de obligațiuni. Astfel, costurile la care România va primi bani prin PNRR nu sunt cunoscute în prezent, dar având în vedere împrumuturile recente, din iunie, ale Comisiei, vor fi foarte reduse, apropiate de zero pe maturitățile mai scurte.

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

În cadrul PNRR, condițiile la care Comisia va transmite statelor fondurile împrumutate vor fi aceleași pentru toate țările. Emisiunile Comisie vor avea scadențe de până la 30 de ani, cu o maturitate medie a împrumuturilor de 20 de ani. Potrivit Ministerului Finanțelor, tranșele în cadrul împrumutului vor avea o perioadă de grație de până la 10 ani de la data disponibilizării și vor fi rambursate în rate egale pe perioada de rambursare rămasă până la maturitatea finală.

"Menționăm că, luând în considerare reputația Uniunii Europene și implicit costurile la care s-a împrumutut Comisia Europeană pentru acordarea asistenței financiare în cadrul lnstrumentului european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj intr-o situație de urgență (SURE) constituit în 2020, se estimează că împrumuturile care vor fi acordate statelor membre în cadrul RRF vor fi acordate la costuri avantajoase. În acest context, subliniem că prima tranșã disponibilizată României de către Comisia Europeană a avut  dobândă <<0>>. Totodată, precizăm că, în cursul lunii iunie 2021, Comisia Europeană a emis o primă obligațiune în cadrul instrumentului NextGenerationEU, obligațiune care a fost subscrisă de peste 7 ori de către investitori, având astfel o valoare a cuponului <<0>>", notează Ministerul Finanțelor.

NextGenerationEU

NextGenerationEU are planificate 800 de miliarde de euro pentru a sprijini statele membre să remedieze impactul pandemiei de coronavirus și să susțină o creștere economică sustenabilă, cu accent pe tranziția verde și digitală.

În cadrul celor 800 de miliarde, 723,8 miliarde euro sunt destinate Mecansmului de Redresare și Reziliență, din care face parte și PNRR al României. 338 miliarde de euro sunt granturi, iar 385,8 miliarde de euro sunt împrumuturi.

Restul fondurilor, de circa 76 miliarde de euro, susțin alte programe ale UE:

  • REACTEU - pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus;
  • Just Transition Fund, cu fonduri care să atenueze impactul negativ al procesului de tranziție către neutralitate climatică;
  • dezvoltare rurală, pentru sprijinirea fermierilor;
  • Invest EU - susținerea investițiilor companiilor;
  • rescEU, pentru creșterea capacității de răspuns în materie de protecție civilă;
  • Horizon Europe, sprijinirea cercetării;

Prin NextGenerationEU România ar urma să aibă acces la 32,4 miliarde de euro, după cum urmează:

  • PNRR - 29,2 miliarde de euro;
  • REACT-EU - 1,3 miliardede euro;
  • Just Transition Fund - 1,2 miliarde de euro;
  • dezvoltare rurală - 0,7 miliarde de euro;
viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor
pnrr
comisia europeana