Statul vrea să impună un nou cost firmelor

Statul vrea să impună un nou cost firmelor
scris 22 apr 2019

Statul vrea să impună un nou cost firmelor, pregătindu-se să oblige toate societățile comerciale să încheie o poliță de asigurare de răspundere profesională care să acopere unele riscuri financiare presupuse de o eventuală intrare în insolvență sau dizolvare.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Societățile sunt obligate să încheie anual asigurare de răspundere profesională care să acopere cel puțin cheltuielile de derulare a procedurilor de insolvență, dizolvare, lichidare și radiere judiciară", prevede un proiect de act normativ deja redactat la nivelul Guvernului și care schimbă Legea societăților comerciale.

Urmărește-ne și pe Google News

În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a modificării, firmele înregistrate în registrul comerțului vor fi obligate să încheie asigurarea de răspundere profesională.

Brexit fără acord, manual de utilizare pentru firmele românești. Cine va suporta taxe vamale CITEȘTE ȘI Brexit fără acord, manual de utilizare pentru firmele românești. Cine va suporta taxe vamale

Polița va deconta costurile remunerării lichidatorilor judiciari ai firmelor care intră în dizolvare, precum și taxele, tarifele, comisioanele, taxele judiciare de timbru și altele costuri ale dizolvării.  

Asigurarea anuală menționată va fi depusă la Registrul Comerțului. Neîndeplinirea obligației de înregistrare va putea duce la dizolvarea firmei respective.

Teodorovici reia ideea revenirii în țară a românilor care muncesc în străinătate. Șeful Finanțelor propunea plafon de 5 ani CITEȘTE ȘI Teodorovici reia ideea revenirii în țară a românilor care muncesc în străinătate. Șeful Finanțelor propunea plafon de 5 ani

Legea societăților prevede de mai mult timp obligativitatea încheierii de asigurări de răspundere profesională, dar de către administratorii și managerii companiilor pe acțiuni.

Numărul de companii dizolvate a crescut în primele 11 luni ale anului trecut cu 13,94%, la 32.115 companii, față de 28.186 firme în perioada similară din 2017, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în municipiul București - 6.289 firme (în creștere cu 14,87% față de primele 10 luni din 2017) și în județele Timiș - 1.725 (plus 23,57%), Cluj - 1.707 (plus 39,23%) și Constanța - 1.488 (plus 5,31%). Numărul cel mai mic de firme dizolvate a fost înregistrat în județele Covasna - 192 (plus 26,32%), Harghita - 181 (minus 48,14%) și Mehedinți - 215 (minus 22,10%).

viewscnt
Afla mai multe despre
insolventa
faliment
dizolvare
legea societatilor
asigurare de raspundere profesionala
onrc
registrul comertului