Teodorovici anunță detaliile amnistiei fiscale

Teodorovici anunță detaliile amnistiei fiscale
scris 19 apr 2019

Amnistia fiscală pregătită pentru firme va include ștergerea penalităților și dobânzilor datorate și eșalonarea datoriei de bază, mecanismul urmând să fie aplicat și companiilor private.

Firmele care nu au plătit în acest an datoriile la stat nu vor putea beneficia însă de o astfel de măsură, a arătat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Amnistia ar putea fi avizată de Guvern luna viitoare, este noul teren avansat acum.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Amnistia fiscală a fost anunțată de anul trecut ca pregătită, Profit.ro prezentând și un proiect redactat în acest sens, la începutul anului.

Florin Jianu: IMM-iștii, contabilii și antreprenorii au probleme cu inima când apare Teodorovici la TV CITEȘTE ȘI Florin Jianu: IMM-iștii, contabilii și antreprenorii au probleme cu inima când apare Teodorovici la TV

Atunci a fost anunțat că membrii Coaliției de guvernare și Guvernul vor discuta o nouă posibilă amnistie fiscală, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, fiind cel care a promovat ultimul astfel de sistem, în urmă cu aproape 3 ani. Potrivit datelor obținute de Profit.ro, la precedenta amnistie firmele au depus 16.525 de cereri, iar persoanele fizice - alte 19.124 de solicitări. 

În urmă cu un an, parlamentari PSD au promovat o amnistie, la care Guvernul s-a opus și care nu a trecut în final de Parlament.

 

În luna iunie, ministrul spunea că persoanele fizice au datorii către stat de 14-15 miliarde de lei acumulate în ultimii cinci ani, iar Ministerul Finanțelor vrea să stimuleze achitarea lor. În 2015, însă, când a fost aplicat sistemul la care se raportează acum, în declarație, ministrul Teodorovici, amnistia a fost aplicată inclusiv firmelor.

EXCLUSIV Modul în care agențiile garantează banii turiștilor - schimbat radical CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modul în care agențiile garantează banii turiștilor - schimbat radical

În 2015, Executivul condus de Victor Ponta a prevăzut, prin ordonanță de urgență, anularea penalităților de întârziere, precum și a unei cote de 54,2% din dobânzi, aferente obligațiilor de plată principale către bugetul general consolidat, administrate de ANAF, restante la 30 septembrie 2015. Ca urmare, contribuabilii persoane fizice și juridice puteau beneficia de anularea creanțelor fiscale accesorii menționate mai sus, dacă achitau celelalte obligații principale (impozite, taxe, contribuții), precum și partea din dobânzi care nu făceau obiectul amnistiei.

Actul normativ a avut ca scop reducerea arieratelor bugetare și și-a epuizat efectele la 30 iunie 2016, în sensul că cererile de acordare a anulării penalităților de întârziere și a cotei de dobânzi trebuiau depuse până la data de 30 iunie 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
amnistie
fiscal
proiect
lege
guvern
ponta
tudose
parlament
senat