Costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie a crescut cu 3% în zona euro și cu 3,3% în UE, în trimestrul patru 2020, comparativ cu perioada similară a lui 2019, în rândul statelor membre cele mai mari creșteri fiind înregistrate în Austria (11,6%), Bulgaria (10%) și România (8,7%), potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile și costurile non-salariale, precum contribuțiile sociale plătite de angajatori. În România, costurile salariale au înregistrat o creștere anuală de 8,7% în trimestrul patru, iar costurile non-salariale au înregistrat o creștere anuală de 9,1%, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Avansul costurilor cu forța de muncă în România s-a produs în principal pe fondul creșterii cu 9,6% a costului orar al forței de muncă în sectorul de non-business, la care se adaugă o creștere cu 8,3% a costului orar al forței de muncă în sectorul de business, în ambele cazuri fiind vorba de creșteri mult peste media europeană, de 4,4% respectiv 2,8%. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forța de muncă a crescut cu 8,7% în industrie, cu 8,6% în sectorul serviciilor și cu 5,4% în construcții.
Potrivit datelor publicate anterior de Institutul Național de Statistică, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat în trimestrul IV 2020 o rată de creștere de 2,61% față de trimestrul precedent și o rată de creștere de 8,69% comparativ cu ultimele trei luni din 2019.
Comparativ cu același trimestru al anului precedent, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a urcat la majoritatea activităților economice. Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activitățile: spectacole, culturale și recreative (22,25%), intermedieri financiare și asigurări (14,09%), informații și comunicații (11,95%), respectiv în sănătate și asistență socială (11,73%).