Firmele care au amânat la plată anul trecut obligații fiscale către stat, fără dobânzi și penalități, în baza facilității acordate de Guvern în contextul pandemiei de coronavirus, au achitat în perioada decembrie-februarie în total 5,5 miliarde de lei din sumele amânate, iar datorii totale de peste 10,5 miliarde lei au fost introduse în mecanismul de eșalonare simplificată, spune președintele ANAF, Mirela Călugăreanu. Șefa ANAF nu a precizat ce se întâmplă cu datorii de aproximativ 2-3 miliarde de lei acumulate anul trecut în baza facilității respective și pe care ANAF va trebui să le recupereze conform legii.
Anunțul președintelui ANAF este o veste bună, în contextul în care amânările la plată se situau la 18,12 miliarde lei la finele lunii decembrie și la 19,08 miliarde lei la finele lunii noiembrie. Rezultă că cea mai mare parte a firmelor care au amânat sume la plată sunt în activitate, au reluat plata obligațiilor la buget și au achitat deja datoriile de anul trecut sau le achită eșalonat.
Astfel, firme și persoane fizice cu datorii totale de aproximativ 16 miliarde de lei au plătit sau au accesat mecanismul de eșalonare simplificată. Despre diferența de 2-3 miliarde lei, până la 18,12 miliarde de lei la sfârșit de decembrie sau 19,08 miliarde de lei la final de noiembrie, președintele ANAF nu a vorbit, dar aceasta va trebui probabil recuperată de ANAF.
"O parte importantă din obligațiile fiscale amânate în cursul anului 2020 a fost deja achitată. S-au încasat numai în trei luni, perioada decembrie-februarie, peste 5,5 miliarde lei din obligațiile fiscale amânate la plată, iar în ce privește eșalonarea simplificată, care reprezintă mecanismul preferat de contribuabili, acesta a fost acceesat masiv, sumele aflate în prezent în eșalonare simplificată fiind de peste 10,5 miliarde lei", a declarat Călugăreanu.
Întrebat în urmă cu câteva ziel de ce ANAF a început să someze și să pună popriri pe conturile firmelor, multe dintre ele aflate într-o perioadă dificlă din cauza pandemiei, premierul Florin Cîțu a justificat acțiunile prin necesitatea combaterii evaziunii fiscale.
Șeful Executivului a precizat că va discuta cu ANAF în ce măsură aceste somații și popriri sunt sau nu fundamentate, dar a ținut să atragă atenția că evaziunea fiscală a crescut pe fondul amânării la plată a obligațiilor la buget.
”Să nu cădem în partea cealaltă. Anul trecut, un alt fenomen pe care l-am observat și trebuie monitorizat este faptul că pentru că noi am permis să nu se plătească taxe, să se plătească mai târziu, am văzut și o creștere ușoară a fenomenului de evaziune fiscală”, a declarat prim-ministrul.
Acesta a adăugat că ”sunt unii care vor să plătească și nu pot, iar alții care pot să plătească, dar nu vor și beneficiază și de aceste măsuri”, fiind nevoie de identificarea acestor situații.
Bugetul statului are nevoie de venituri, după ce anul trecut deficitul bugetar s-a situat la 102 miliarde de lei, un record, iar datoria publică a trecut în ianuarie anul acesta de pragul de 500 de miliarde de lei. Pentru anul în curs, ținta de deficit bugetar este de 80 de miliarde de lei.