Rezerva de valută a Ministerului Finanțelor se situează la circa 6,6 miliarde euro

Rezerva de valută a Ministerului Finanțelor se situează la circa 6,6 miliarde euro
scris 16 feb 2021

Rezerva de valută a Ministerului Finanțelor se situează la circa 6,6 miliarde euro (32,3 miliarde lei), potrivit calculelor Profit.ro pe baza datelor Ministerului Finanțelor. Rezerva de valută este folosită de minister în strategia de finanțare, cu scopul de a obține dobânzi cât mai mici atunci când se împrumută de la bănci și investitori. Obiectivul Ministerului Finanțelor este de a avea o rezervă de valută de până la patru luni din necesarul brut de finanțare. Asta a însemnat anul trecut până la 10,2 miliarde de euro, iar anul acesta până la 8,7 miliarde de euro.

Rezerva de valută (buffer) a fost introdusă începând cu anul 2010, cu scopul de a îmbunătăți managementul datoriei publice și de a evita presiunile sezoniere pentru asigurarea surselor de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice guvernamentale. Ministerul Finanțelor a luat decizia constituirii unei rezerve financiare în valută cu o valoare echivalentă acoperirii necesarului brut de finanțare pentru circa 4 luni.

Urmărește-ne și pe Google News

Din 2018, Finanțele au schimbat obiectivul și nu mai țintesc un buffer de circa patru luni din necesarul brut de finanțare, ci o rezervă de până la patru luni. În noua definiție se încadrează, astfel. și un buffer care acoperă o lună.

eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

Calculele au fost făcute la un PIB estimat pentru 2020 de 1.040,8 miliarde lei, conform celei mai recente prognoze a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Necesarul brut de finanțare de anul trecut a fost de 149 miliarde lei, peste nivelul de 143,5 miliarde lei anunțat la cea de-a treia rectificare bugetară, din noiembrie, după ce deficitul bugetar s-a situat la 102 miliarde de lei (9,8% din PIB) și nu 96 miliarde lei (9,1% din PIB). Necesarul brut de finanțare, la care se raportează rezerva de valută, este compus din împrumuturile pentru acoperirea deficitului bugetar și de rostogolirea datoriei vechi ajunse la scadență. Anul trecut, rostogolirea datoriei a necesitat 47,4 miliarde lei.

Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan CITEȘTE ȘI Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan

Pentru 2021, necesarul brut de finanțare este de circa 127 miliarde de lei. Pentru deficitul bugetar de 7,2% din PIB, nivel țintit în 2021 de Guvern, sunt necesare finanțări de 80 miliarde de lei, în timp ce pentru rostogolirea datoriilor mai vechi ce ajung la scadență este nevoie de circa 48 de miliarde de lei. Suma împrumutată efectiv anul trecut s-a situat la circa 163 miliarde lei.

Guvernul a împrumutat în 2020 suma de 164 miliarde lei (33,6 miliarde euro), un nou record, care include finanțările obținute prin emisiuni de obligațiuni, în lei și valută, pe piața internă și pe extern, precum și împrumuturile direct de la populație și pe cele contractate de la instituții financiare, precum BERD sau Banca Mondială. În 2019, pentru comparație, statul a atras per total suma de 91 miliarde lei.

Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România CITEȘTE ȘI Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România

Cum deficitul a crescut în ultima lună a anului peste ținta de 96 miliarde de lei, la 102 miliarde lei, ar rezulta că s-a redus cu circa 6 miliarde lei suma rămasă pentru a suplimenta buffer-ul, calculată ca diferență dintre împrumuturile efective din 2020 și necesarul brut de finanțare.

Rezerva de valută a Ministerului Finanțelor se situează la circa 6,6 miliarde euro

Sursă date: Ministerul Finanțelor
(datoria netă este calculată ca datorie guvernamentală brută, conform metodologiei UE, minus buffer. La finele lunii decembrie, datoria brută a fost de 47,7% din PIB)

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
rezerva de valuta
buffer
ministerul finantelor