Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri că a cerut să fie verificată informația privind creșterea numărului de angajați din sectorul public. Profit.ro a scris luni că numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice în luna decembrie a ajuns la 1,25 milioane, după ce doar în ultima lună din 2020 statul a mai adăugat 4.000 de angajați în sectorul public. Astfel, în perioada dintre sfârșitul lunii octombrie 2019 și finele anului 2020, în care PNL a guvernat singur, dar nedeținând majoritate în Parlament, numărul bugetarilor a crescut cu aproximativ 14.000. Pe toată durata mandatului guvernului PNL, actualul premier a fost chiar Ministru al Finanțelor, instituție care publică lunar datele respective.
Informațiile analizate de Profit.ro sunt publicate lunar de Ministerul Finanțelor, însă ministerul lasă disponibile pe site doar datele privind cea mai recentă lună, o lipsă de transparență. De exemplu, acum pe site sunt doar datele pentru decembrie 2020. Date din urmă nu sunt disponibile pentru a putea compara. Profit.ro dispune, însă, de datele publicate de Ministerul Finanțelor în ultimii ani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Am cerut să verifice această informație. Nu aveau cum să fie angajați 14.000 de bugetari anul trecut, pentru că cheltuielile cu salariile nu au crescut în sensul în care să explice această creștere. Aș vrea să verificăm această informație înainte să o mai aruncăm în spațiul public", a declarat premierul miercuri într-o conferință de presă.
Premierul a răspuns astfel unui jurnalist care a întrebat cum comentează că "anul trecut", în plină pandemie și guvernare liberală, au fost angajați 14.000 de bugetari care au primit și ei sporuri și vouchere de vacanță.
Cum a explicat Profit.ro, numărul de aproape 14.000 reprezintă o creștere netă a totalului de angajați din sectorul public în perioada noiembrie 2019 - decembrie 2020, deci 14 luni, nu 1 an. De asemenea, fiind o creștere netă a numărului de angajați ai statului în perioada respectivă, este firesc ca numărul angajărilor să fi fost mult mai mare, acoperind și pensionările, decesele, plecările voluntare etc.
CITEȘTE ȘI INTERVIU Andrei Săvescu, despre premium în businessTotalul de 1,25 milioane de angajați ai statului include personalul din administrația centrală, acolo unde Guvernul are control, precum și pe cei din administrația locală, unde Guvernul nu mai decide asupra angajărilor.
Prezentăm mai jos capturi din fișierele descărcate de Profit.ro de pe site-ul Ministerului Finanțelor. După cum se poate observa, numărul angajaților din decembrie 2020 este mai mare cu 13.835 față de octombrie 2019.