Proiect de simplificare a autorizării firmelor. OCDE: E un coșmar să începi o afacere în România! Orban: Autorizațiile sunt la cheremul șefilor de instituții sau funcționarilor. Oamenii de afaceri sunt călăriți periodic, inclusiv de Poliția locală

Proiect de simplificare a autorizării firmelor. OCDE: E un coșmar să începi o afacere în România! Orban: Autorizațiile sunt la cheremul șefilor de instituții sau funcționarilor. Oamenii de afaceri sunt călăriți periodic, inclusiv de Poliția locală
scris 28 ian 2020

Consiliul Concurenței și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, vor lansa un proiect de simplificare a procedurilor de autorizare și licențiere solicitate de mediul de afaceri. La lansarea proiectului, reprezentatul OCDE a punctat faptul că, în România, deschiderea unei afaceri constituie un coșmar pentru mulți. De partea cealaltă, premierul Ludovic Orban a admis că autorizarea unor noi afaceri este la cheremul unor conducători de instituții publice sau al unor funcționari care se mișcă "cu încetinitorul". 

Alvaro Pereira, director în OCDE, a arătat că România se află abia pe locul 111 în lume în ce privește ușurința procedurilor de autorizare și licențiere a unor noi afaceri, potrivit studiului Doing Business al Băncii Mondiale.

Urmărește-ne și pe Google News

A începe o afacere în această țară este foarte complicat, este un coșmar pentru mulți! Pentru a deschide un restaurant, ceea ce ar trebui să fie foarte simplu, iar în multe țări este foarte, foarte simplu, un investitor trebuie să aibă cel puțin 10 autorizații, iar în alte cazuri, mai multe”, a atenționat Pereira.

El a precizat că România va avea în viitor multe probleme de rezolvat ca efect al îmbătrânirii populației și migrației forței de muncă, iar reducerea birocrației este o soluție în vederea atragerii investitorilor și stimulării IMM-urilor.

Reprezentatul OCDE a arătat că este nevoie și în România de proceduri simple, prin care, pentru a obține autorizarea unei afaceri, investitorul să se adreseze unei singure instituții a statului, care apoi să se coreleze cu celelalte.

Veridio: O măsură benefică mediului economic riscă să fie compromisă CITEȘTE ȘI Veridio: O măsură benefică mediului economic riscă să fie compromisă

Premierul Orban, prezent la lansarea proiectului, a admis, la rândul său, că problema cea mai mare a economiei este clar legată de numărul mult prea mare de avize, licențe, autorizații și alte categorii de permise acordate de administrație.

”Pe de o parte, numărul foarte mare, pe de altă parte, faptul că nu există nicio reglementare internă în instituțiile care eliberează aceste autorizații, avize, privitor la viteza de obținere a acestor categorii de documente necesare pentru business, adică pur și simplu sunt la bunul plac și la cheremul unor conducători de instituții publice sau al unor funcționari care se mișcă cu încetinitorul și care, până nu sunt căutați personal, nu plimbă hârtiile de pe biroul lor, astfel ca să soluționeze problemele”, a declarat premierul.

Acesta a arătat că dacă la Registrul Comerțului durează mai puțin să te înregistrezi ca firmă, nu ai însă garanția că obții certificat de plătitor și ”de asemenea, nu știi care sunt condițiile” sau ”te trezești că Ministerul Finanțelor îți retrage fără nicio explicație acest certificat”.

Ministrul Finanțelor, promisiune pentru a fi notată și reținută: Nu vor fi modificări la Codul Fiscal în 2020. Este un mesaj și pentru mediul de afaceri CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor, promisiune pentru a fi notată și reținută: Nu vor fi modificări la Codul Fiscal în 2020. Este un mesaj și pentru mediul de afaceri

Orban a mai avansat ca exemplu formularul A1 pe care rezidenții care lucrează în România trebuie să îl completeze la plecarea din țară și care în alte țări are o singură pagină, dar care în România are 60 de pagini, precum și cererile de acces pe piața muncii din România pentru angajații țărilor din afara UE, care durează 6-9 luni până sunt procesate.

Orban a apreciat că trebuie modificată și filozofia controalelor derulate la firme.

”Din păcate, foarte mult timp, foarte mulți bani, foarte multă energie este consumată de întreprinzător tocmai pentru a răspunde diferitelor controale care sunt tot în baza unor proceduri de autorizare, ca să vină Poliția locală, de exemplu, la orice întreprinzător să verifice nu știu ce prostie sau care să permită nu știu cărui organ de control, care nu are nicio legătură cu subiectul, să vină să călărească periodic omul de afaceri, în dorința de a găsi ceva de care să se lege pentru a putea să determine întreprinzătorul la o atenție”, a mai spus premierul.

viewscnt
Afla mai multe despre
oecd
debirocratizare
afaceri
cosmar
romania
guvenr
orban
politia locala