În contul Finanțelor de la BNR au intrat astăzi cele 3 miliarde de euro împrumutate de pe piața externă săptămâna trecută. Banii merg la refacerea rezervei de valută a Finanțelor

În contul Finanțelor de la BNR au intrat astăzi cele 3 miliarde de euro împrumutate de pe piața externă săptămâna trecută. Banii merg la refacerea rezervei de valută a Finanțelor
scris 28 ian 2020

Cele 3 miliarde de euro împrumutate de Ministerul Finanțelor prin emisiunea de obligațiuni derulată săptămâna trecută pe piețele externe au intrat astăzi în contul Finanțelor de la BNR. Fondurile vor merge, cel mai probabil, la refacerea rezervei de valută a Finanțelor. Profit.ro a scris la mijlocul lunii ianuarie că rezerva de valută a scăzut semnificativ pe finalul anului trecut, în contextul în care ministerul s-a folosit de resursele respective pentru a-și acoperi pe final de an necesarul de împumut, devenit brusc forte ridicat, în contexul revizuirii în creștere a deficitului bugetar.

Profit.ro a a anunțat, săptămâna trecută, ieșirea pe piața externă, dar și rezultatul acesteia.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministerul Finanțelor a anunțat abia astăzi, din cauza unor restricții de comunicare, detalii ale ieșirii de săptămâna trecută piețele externe.

ULTIMA ORĂ Deficitul bugetar a fost anul trecut de 4,6% din PIB, peste ținta de 4,4% asumată de actualul guvern CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Deficitul bugetar a fost anul trecut de 4,6% din PIB, peste ținta de 4,4% asumată de actualul guvern

Potrivit comunicatului, emisiunea de euroobligațiuni lansată săptămâna trecută a generat un interes record din partea investitorilor, România reușind o serie de performanțe care i-au consolidat, astfel, poziția de emitent pe piețele externe:

  • atragerea celui mai mare volum de finanțare într-o singurã tranzacție cu primă de emisiune negativă;
  • cea mai mare cerere înregistrată vreodată la o emisiune din partea investitorilor înainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro); la închiderea emisiunii nivelul cererii s-a situat de asemenea la un nivel record, de 9,6 miliarde euro, emisiunea fiind suprasubscrisă in final de peste 3 ori, cu o participare din partea unui număr de peste 500 de investitori;
  • cea mai mare reducere a costului față de nivelul inițial lansat în piață, de 30 puncte de bază;
  • randamentul de 2,025% pentru tranșa de 12 ani este cel mai scăzut randament obținut vreodată de România pentru această maturitate;
  • prin randamentele titlurilor de stat lansate in ianuarie 2020 s-a realizat o economie de cca. 16,6 mil. Euro pentru emisiunea cu maturitatea de 12 ani si 4,4 mil. Euro pentru emisiunea cu maturitatea de 30 ani.

Fondurile aferente emisiunii de euroobligațiuni lansate de Finanțe pe piețele externe în data 21 ianuarie, în valoare totală de 3 miliarde euro, au fost încasate marți, 28 ianuarie.

Emisiunea a fost realizată în doua tranșe, din care 1,4 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2,025% și o dobândă de 2,000% pe an și 1,6 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani, cu un randament de 3,391% și o dobândă de 3,375% pe an.

Tranzacția a fost intermediată de către BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Bank Internațional AG, Societe Generale și Unicredit Bank AG.

Cîțu: Nu am aprobat fuziunea EximBank - Banca Românească, analizăm dacă rămâne în această formă. Ministrul e nemulțumit și de conducerea CEC Bank pentru că nu ajută statul să se împrumute mai ieftin CITEȘTE ȘI Cîțu: Nu am aprobat fuziunea EximBank - Banca Românească, analizăm dacă rămâne în această formă. Ministrul e nemulțumit și de conducerea CEC Bank pentru că nu ajută statul să se împrumute mai ieftin

Baza investițională a tranzacției a fost deosebit de diversificată din punct de vedere geografic, iar din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele tranșe se distinge preponderența investitorilor de tipul “real money”, respectiv fonduri administrate privat.

De remarcat că tranșa cu maturitatea cea mai lungă, pe termen de 30 de ani, a fost acoperită în proporție de peste 75% de marii investitori activi pe piețele internaționale de capital - SUA, Germania și Marea Britanie.

Strategia de execuție a emisiunii a permis reducerea graduală a costurilor, pe fondul unei suprasubscrieri masive pentru cele douã tranșe. Fațã de valorile cu care au fost lansate inițial în piațã cele douã tranșe, de 210 puncte de bazã peste cotația de referințã  Mid-Swap pentru maturitatea de 12 ani și de 315 puncte de bazã peste cotația de referințã Mid-Swap pentru maturitatea de 30 ani, costurile au fost reduse cu 30 puncte de bazã, obținându-se în final pentru prima data prime de emisiune negative importante pentru cele două tranșe de cca 5 - 10 puncte de bază. Astfel România a emis obligațiuni la cel mai scãzut cost aferent unui împrumut al statului pentru maturitatea de 12 ani.

Tranzacția face parte din planul de finanțare de pe piețele externe aferent anului 2020. Potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2020, valoarea sumelor planificate a fi atrase în anul 2020 de pe piețele externe prin emisiuni de euroobligațiuni, operațiuni de răscumpărare anticipată si preschimbare parțială a unor serii de euroobligațiuni existente, plasamente private și prin trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale, este estimată la un nivel de până la 6 miliarde Euro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor