Programele de subvenții pentru IMM, inclusiv din agricultură, vor fi prelungite cel puțin până la sfârșitul acestui an

Programele de subvenții pentru IMM, inclusiv din agricultură, vor fi prelungite cel puțin până la sfârșitul acestui an
scris 11 feb 2021

Măsurile de sprijin pentru economie sub forma programelor de creditare cu garanții de stat, precum IMM Invest, Agro Invest, IMM Leasing sau IMM Factor, adoptate de Guvern în 2020, vor continua și vor fi deschise pentru noi beneficiari cel puțin până la 31 decembrie 2021, a anunțat președintele PNL, Ludovic Orban.

Potrivit fostului premier, Comisia Europeană a apreciat eficiența acestor programe la nivelul statelor membre și a adoptat o nouă prelungire a Cadrului temporar pentru acordarea ajutoarelor de stat pentru companiile afectate de pandemia Covid-19 până la 31 decembrie 2021.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Premierul Cîțu verifică informațiile publicate de Ministerul Finanțelor și anunțate de Profit.ro referitor la creșterea numărului bugetarilor cu aproape 14.000 în mandatul PNL. Cîțu a condus ministerul în toată această perioadă CITEȘTE ȘI DOCUMENT Premierul Cîțu verifică informațiile publicate de Ministerul Finanțelor și anunțate de Profit.ro referitor la creșterea numărului bugetarilor cu aproape 14.000 în mandatul PNL. Cîțu a condus ministerul în toată această perioadă

De ce este important: Comisia Europeană autorizase anul trecut modificarea schemei de ajutor de stat care susține implementarea programului IMM Invest, fiind astfel prelungită perioada de valabilitate a schemei până la data de 30 iunie 2021 și fiind obținută o majorare a bugetului de la 4,521 miliarde lei la 7,188 miliarde lei.

Prin IMM Invest au fost acordate anul trecut 25.586 de finanțări garantate de stat, în valoare de peste 15 miliarde de lei.

Agro IMM Invest poate fi accesta de întreprinderile mici și mijlocii și întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, pentru acordarea de garanții de stat în vederea accesării de finanțare pentru nevoile curente de lucru sau pentru realizarea de investiții.

Prin grant se acordă și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, cu condiția încadrării în plafonul de 120.000 euro pentru fiecare intreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii, 100.000 euro pentru intreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare intreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar.

Comisia Europeană: Economia României va crește mai rapid comparativ cu proiecțiile anterioare, susținută de consum și investiții CITEȘTE ȘI Comisia Europeană: Economia României va crește mai rapid comparativ cu proiecțiile anterioare, susținută de consum și investiții

În data de 24 noiembrie 2020, Comisia Europeană a aprobat o altă schemă de ajutor de stat propusă de România, în valoare de 216 milioane de euro (1,043 miliarde lei) pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de pandemia de coronavirus. Acest sprijin se acordă sub formă de garanții de stat pentru finanțările de tip factoring cu regres, prin programul IMM Factor, prin care se garantează creditul comercial pe termen scurt și care are scopul de a susține întreprinderile mici și mijlocii să acceseze rapid lichidități atunci când există vârfuri de plăți în activitățile curente.

Instrumentul de factoring va fi pus la dispoziția IMM-urilor de către finanțatorii care se vor înscrie în program, iar valoarea granturilor ce pot fi acordate unui beneficiar poate fi de până la 800.000 de euro, iar pentru sectoarele pisciculturii și acvaculturii, granturile sunt limitate la maxim 120.000 euro, respectiv 100.000 pe beneficiar.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm invest
agro invest
program
prelungire
subventii
grant
comisia europeana
ludovic orban